Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.
Típuszártkörűen működő részvénytársaság
Alapítva2013. november 1.
Székhely1134 Budapest, Váci út 45/B.
VezetőkDr. Bozóky Alex vezérigazgató[1]
Szolgáltatásokmagyarországi gyorsforgalmi és főutakra vonatkozó útdíjfizetés biztosítása[2]

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. weboldala
SablonWikidataSegítség

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) a magyarországi útdíjfizetés biztosítása céljából életre hívott, 100 százalékos állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezet. [2] 2013. november 1-én jött létre az Állami Autópálya Kezelő Zrt. jogutódjaként. A NÚSZ Zrt. közlekedésinnovációs nagyvállalat, amely informatikai, közlekedési és pénzügyi tevékenységet egyaránt végez. Alapfeladata az útdíjszedés (e-matrica, e-útdíj), a kapcsolódó szolgáltatások biztosítása, illetve az úthasználati jogosultságok ellenőrzése.

Ezen túlmutatóan a vállalat további, úthasználatot érintő technológiai megoldások fejlesztésében és működtetésében is közreműködik. Ilyen a társaság szerepvállalása a gazdaság fehérítése érdekében létrehozott Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (EKÁER), vagy a túlsúlyos tehergépjárművek kiszűrésére, a fuvarozási szabályok betartására szolgáló Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM) működtetésében. A NÚSZ Zrt. kiterjedt üzleti intelligencia szolgáltatásokat kínál piaci, kormányzati és civil partnerei számára, szorosan együttműködve a különböző hatóságokkal.

A társaság leánycégei a nemzetközi tevékenységet végző TOLL Service Zrt. és a magyarországi mobilparkolást üzemeltető, különböző elektronikus fizetési megoldásokat kidolgozó Nemzeti Mobilfizetési Zrt. A társaság és leányvállalatai alkotják a NÚSZ Csoportot.

A NÚSZ Zrt. útdíjbevételei 2019-ben meghaladták a bruttó 1 milliárd eurót (365 milliárd forintot). A társaság által beszedett útdíjak közvetlen állami költségvetési bevételnek számítanak, amelyet a magyar és az európai uniós jogszabályoknak megfelelően a magyarországi közúthálózat és közlekedési infrastruktúra fejlesztésére fordítanak.

A Coface CEE Top 500 rangsor szerint 2021-ben és 2022-ben Magyarország 33., illetve 41. és Közép- és Kelet-Európa 250., illetve 342. legnagyobb forgalmú vállalata.[3][4]

Célkitűzések[szerkesztés]

A társaság célja, hogy a magyar állam költségvetési bevételeinek növelése által hozzájáruljon a hazai úthálózat és közúti infrastruktúra minőségének javításához, közvetetten erősítse az ország pénzügyi stabilitását, valamint társadalmi-gazdasági teljesítményének versenyképességét. Célja továbbá intelligens, fenntartható, környezeti szempontból kímélő és fogyasztói szempontból igazságos (pl. „szennyező fizet elv”) közlekedési rendszerek, modern technológiák és üzleti modellek alkalmazása, a tudatos, kulturált és jogkövető közlekedési magatartás szélesebb körben történő elterjedésének ösztönzése. A NÚSZ Zrt. a szolgáltató állammal és ügyfélközpontú piaci működéssel kapcsolatos alapelvek gyakorlatba ültetéséért, a digitális megoldások és informatikai-infokommunikációs eszközök összekapcsolásából létrejött tudás és vállalati képességek fejlesztéséért is dolgozik.

E-matrica[szerkesztés]

Az e-matricás rendszerbe a motorkerékpárok, a személygépkocsik (és azok pótkocsija), a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek, az autóbuszok, valamint a külön jogszabály alapján nem útdíjkötelesnek minősülő gépjárművek és ezek vontatmányai tartoznak.

A díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes e-matricával lehet igénybe venni, aminek a beszerzéséről még a felhajtás előtt gondoskodni kell. Ha ez nem történt meg, az e-matrica megváltását sürgősen, a díjköteles úthálózatra való felhajtástól számított 60 percen belül pótolni kell.

A jogosulatlan úthasználat elkerülése érdekében a vásárláskor ellenőrizni kell az ellenőrző szelvényen a rendszámot, a felségjelet, a díjkategóriát és az érvényességi időt, illetve vármegyei matrica vásárlása esetén a vármegyét. Az úthasználati díj elektronikus megfizetése esetén a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként. A vásárlás után kapott ellenőrző szelvényt, illetve nyugtázó üzenetet az e-matrica érvényességének utolsó napjától számított 2 évig érdemes megőrizni.

Díjkategóriák[szerkesztés]

A gépjármű díjkategóriáját a forgalmi engedélyben vagy egyéb járműokmányban a hatósági bejegyzések (járműkategória, megengedett legnagyobb össztömeg, szállítható személyek száma) alapján kell meghatározni. A díjkategóriák az alábbiak:

D1: a motorkerékpár (D1M), valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, – a vezetővel együtt – legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija.

D2: valamennyi olyan gépkocsi, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles gépjárműnek.

B2: autóbusz, illetve személyszállítás céljára készült olyan gépkocsi, amelyben a vezető ülését is beleértve 9-nél több állandó ülőhely található.

U: a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek vontatmánya.

Aki a D2 vagy B2 díjkategóriájú járművének forgalmi rendszámára U (utánfutó) díjkategóriájú e-matricát vásárol, a jogosultság érvényességének végéig bármilyen forgalmi rendszámú vontatmánnyal közlekedhet.

Érvényességi idő[szerkesztés]

Heti jogosultság: érvényes a vásárló által megjelölt kezdő időponttól és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig.

Havi jogosultság: érvényes a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónap (számát tekintve) ugyanazon napjának 24. órájáig. Ha nincs ilyen nap a lejárat hónapjában, akkor a hónap utolsó napjának 24. órájáig.

Éves országos jogosultság: érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Az éves matrica az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.

Éves vármegyei jogosultság: éves, területi alapú matricatípus a D1M, D1, D2, B2 és U kategóriába tartozó járművek esetén, amellyel egy vármegye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható. Egy járműre több vármegyei e-matrica is váltható. Érvényességi ideje megegyezik az éves jogosultságéval. Hatálya a vármegye közigazgatási határán túl, a díjköteles útszakaszon haladva, a vármegyét követő első csomópontig érvényes. Az alábbi vármegyékre lehet éves vármegyei e-matricát vásárolni: Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém, Zala.

Jogosulatlan úthasználat[szerkesztés]

Jogosulatlan úthasználatról beszélünk, • ha a jármű nem rendelkezik érvényes e-matricával a díjköteles úton haladáskor; • ha nem a jármű díjkategóriájának megfelelően váltották meg az e-matricát; • ha az ellenőrző szelvényen vagy a nyugtázó értesítésben szereplő rendszám nem egyezik a jármű tényleges rendszámával; • ha az e-matrica érvényességi ideje lejárt, vagy még nem kezdődött meg; • ha az ellenőrző szelvényen vagy a nyugtázó értesítésben szereplő felségjel eltér a jármű rendszámán szereplőtől; • ha egy adott vármegyére vásárolt matricával rendelkező jármű egy másik vármegye díjköteles úthálózatát is használja.

A jogosulatlan úthasználat pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.[5]

E-útdíj[szerkesztés]

A megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési (HU-GO e-útdíj) rendszerben a díjfizetési kötelezettség minden olyan tehergépjárműre kiterjed, amelynek megengedett legnagyobb össztömege meghaladja a 3,5 tonnát.

Díjkategóriák[szerkesztés]

Az útdíj mértéke függ az út kategóriájától (főút vagy gyorsforgalmi út), a gépjármű kategóriájától (J2, J3, J4), valamint a jármű környezetvédelmi (A, B, C) besorolásától.

Gépjárműkategória:

J2: 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjármű két tengellyel;

J3: 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjármű három tengellyel;

J4: 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjármű négy vagy több tengellyel.

Környezetvédelmi osztály:

A: EURO V vagy ennél magasabb besorolású motorral felszerelt járművek;

B: EURO II-IV normának megfelelő motorral rendelkező tehergépjárművek;

C: EURO I motorral rendelkező járművek, vagy azok, amelyek egyik EURO kategóriába sem sorolhatók be.

Útdíjfizetés[szerkesztés]

Fedélzeti eszközzel

A fedélzeti eszköz (On Board Unit, röviden: OBU) használata az útdíjbevallás és -fizetés legegyszerűbb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb módja. Fedélzeti egységet a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatain, viszonteladó partnereinél és a bevallási közreműködőknél lehet beszerezni. A megvásárolt fedélzeti eszköz hu-go.hu oldalon történő regisztrációja után már csak arra kell figyelni, hogy az mindig legyen bekapcsolva, megfelelően működjön, az aktuális jármű tengelyszáma legyen beállítva, valamint legyen elegendő fedezet az útdíjfizetéshez rendelt folyószámlán. A NÚSZ Zrt.-vel leszerződött ügyfelek az úthasználat díját utólag is kiegyenlíthetik.

Viszonylati jeggyel

A viszonylati jegy azok számára jelent kényelmes és gyors megoldást, akik ritkábban, egy-egy meghatározott útvonalon veszik igénybe Magyarország díjköteles úthálózatát. Az úgynevezett alkalmi viszonylati jegy megvásárlásához csak a gépjármű megfelelő adatait kell megadni, viszont a tervezett útvonalat pontosan meg kell adni. A megtervezett útvonaltól csak kivételes esetben (például hatósági terelés esetén) lehet eltérni. Minden más esetben az útvonaltól való eltérés bírsággal járhat.

Érvényességi idő[szerkesztés]

A viszonylati jegy a kifizetés időpontjától a következő naptári nap 24. órájáig érvényes. A HU-GO rendszerben regisztrált felhasználók elővételben is megválthatják a viszonylati jegyet. Ők az érvényesség kezdeteként legfeljebb a jegy megváltásától számított 30. naptári napot jelölhetik meg. Viszonylati jegyet a hu-go.hu oldalon, a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatain, a kijelölt viszonteladói pontokon, valamint mobilalkalmazáson keresztül is meg lehet vásárolni.

Jogosulatlan úthasználat[szerkesztés]

Mivel a díjellenőrzés 0-24 órában zajlik, ezért a díjköteles útszakaszon közlekedő járműről a rendszer azonnal megállapítja, hogy rendelkezik-e érvényes úthasználati jogosultsággal vagy sem. A NÚSZ Zrt. a HU-GO rendszerben regisztrált ügyfelei számára ingyenes kényelmi szolgáltatást vezetett be: a bírságriasztás keretében az ellenőrzési rendszer figyelmeztetést küld a megadott e-mail címre, ha jogosulatlan úthasználatot állapít meg vagy vélelmez, a szolgáltatás célja a sorozatos bírságok elkerülésének segítése. A rendszer akkor is riaszt, ha a regisztrált ügyfél folyószámla-egyenlege eléri az előre beállított küszöbértéket. Az alacsonyegyenleg-értesítésnek köszönhetően így elkerülhető a jogosulatlan úthasználat.

Díjellenőrzés[szerkesztés]

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. további alapvető feladata az úthasználati jogosultságok meglétének ellenőrzése, illetve más hatóságok ellenőrzési tevékenységének támogatása. A NÚSZ Zrt. ellenőrzési rendszere a nap 24 órájában és az év 365 napján működik. A vállalat mintegy 128 ellenőrző kapuval összesen 345 forgalmi sávot figyel, 1219 (fix kamera) speciális kamerával, továbbá 40 adatgyűjtő autóval és 8 mobil ellenőrzéses gépjárművel gyűjti az adatokat.

Az adatgyűjtési adatok feldolgozása során az e-matricás rendszerben a társaság ellenőrzi az úthasználati jogosultság meglétét, és szükség esetén pótdíjat szab ki. A HU-GO e-útdíj rendszerben a NÚSZ Zrt. ellenőrzi az úthasználati jogosultság meglétét, és szükség esetén az ellenőrzési információkat átadja az illetékes hatóságnak (rendőrség), amely hatósági eljárás keretén belül szabálysértési bírságot szab ki a jogosulatlanul közlekedőkre. A NÚSZ Zrt. által beszedett pótdíj a magyar költségvetés közvetlen bevétele. A vállalat különböző módszerekkel és eltérő technológiák alkalmazásán keresztül egységesen, Magyarország teljes területén ellenőrizheti a díjköteles úthálózatot használó járműveket.

Portálkapus és mobil járműves adatgyűjtés[szerkesztés]

A NÚSZ Zrt. a díjköteles utakra fixen telepített portálokkal és azokat kiegészítő, változó helyen álló kamerás járművek segítségével elektronikusan, a forgalomban közlekedők megállítása vagy lassítása nélkül vizsgálja a gépjárművek úthasználati jogosultságát.

Mobil helyszíni ellenőrzés[szerkesztés]

A forgalomban közlekedők lassításával, célzott kiemelésével vagy kivezetésével megvalósuló ellenőrzés, melynek során a jogosulatlanul közlekedő járműveket megállítják, és a pótdíj felszólítási eljárás esetükben már a helyszínen megkezdődik. Két fő típusa létezik: az átfogóbb, úgynevezett kitereléses ellenőrzés, melynek során, a rendőrség vezényletével az autópálya forgalmát a nagyobb pihenőkbe kiterelik, ott az együttműködő további szervezetekkel (pl. ORFK, NAV, ITM, KKEF, NÉBIH, NÚSZ) közösen a helyszínen ellenőrzik a járműveket és azok vezetőit. A mobil helyszíni ellenőrzések másik típusa a NÚSZ Zrt. saját akciója, melynek során az autópálya pihenőkben vagy a le- és felhajtó ágakban a társaság a forgalom lassítása mellett úgynevezett megállításos ellenőrzést végez, azaz a közlekedőkből a helyszínen kiszűri a jogosulatlanul érkező járműveket, majd azokat félreállíthatja és intézkedés alá vonhatja.

Menet közbeni ellenőrzés[szerkesztés]

A NÚSZ Zrt. mobil járműves adatgyűjtést végző kamerás autóival végzett speciális ellenőrzés, melynek lényege, hogy nemcsak álló helyzetben, hanem menet közben, a díjköteles úton közlekedve is vizsgálni tudja a szemből jövő tehergépjárművek úthasználati jogosultságát és a díjfizetés megfelelőségét.

Különleges hatósági együttműködések[szerkesztés]

A NÚSZ Zrt. részt vett a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM) fejlesztésében, és szerepet vállal annak üzemeltetésében. Az ellenőrzési rendszer lényege, hogy a tengelysúly- vagy össztömeg tekintetében túlterhelt járműveket ki lehessen szűrni a forgalomból, így mérséklődjön az útelhasználódás, a környezeti terhelés és a túlsúlyos tehergépjárművek okozta balesetek száma.

A NÚSZ Zrt. közreműködött az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) kiépítésében, és szerepet játszik annak működtetésében. Az EKÁER célja az áruk valós útjának nyomon követése, az árubeszerzések, értékesítések során keletkező közterhek megfizettetése, valamint, hogy Magyarországon ne kerülhessen forgalomba olyan áru, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz.

Az ellenőrzési feladatokhoz kapcsolódóan a NÚSZ Zrt. jogszabályi előírások alapján különleges információs szolgáltatásokat nyújt a hatósági partnerei számára, ezek segítségével a hatóságok (ORFK, NAV) közrendészeti vagy adóellenőrzési feladatokat látnak el.

Jegyzetek[szerkesztés]