Necati Cumalı

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Necati Cumalı
Necati Cumali by Gurdal Duyar.jpg
Élete
Született 1921.
Florina, Görögország görög
Elhunyt 2001. január 10.
Isztambul török
Sírhely Zincirlikuyu temető
Nemzetiség török
Kitüntetései Orhan Kemal Novel Prize

Necati Cumalı (1921. – 2001. január 10.) török ​​író, költő.

Életrajz[szerkesztés]

Görögországban született (Florina) és az 1923-as Görögország és Törökország közötti lakosságcseréről szóló megállapodás alapján a családjával együtt telepedett le az İzmir közelében fekvő Urlában.

Az Ankarai Egyetem jogi karán végzett. Első versei az 1940-es években jelentek meg a Varlık és Servet-i Fünun török ​​irodalmi folyóiratokban. A katonai szolgálata alatt kezdett írni rövid történeteket, melyekben Sabahattin Alı török író hatása érezhető.

Műveiben nagy jelentőséget kap a nők ábrázolása.[1]

Halála után az értékes könyvgyűjteményét adományként a Koçi Egyetem kapta meg.[2]

Művei[szerkesztés]

A Száraz nyár (törökül: Susuz Yaz) c. rövid novellájából Metin Erksan rendező készített azonos címmel filmet, mely 1964-ben a 14. berlini filmfesztiválon elnyerte az Arany Medve fődíjat.

Másik híres regénye a Lerombolt hegyek: Makedónia 1900 (törökül: Viran Dağlar: Makedonya 1900), aminek cselekményének hátterében családjának története és a Balkán válsága húzódik meg.

2001-ben Michel Favart a regény adaptálásával készített filmet – egy nemzetközi ARTE produkció keretében – Le dernier Seigneur des Balkans (A Balkán utolsó urai) címen.[3]

Fordítások[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Necati Cumalı című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
Ez a szócikk részben vagy egészben a Necati Cumalı című török Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (1979) „Some Aspects of the Portrayal of Women in Modern Turkish Literature” 6/2, Kiadó: British Society for Middle Eastern Studies.  
  2. Necati Cumalı collection at Suna Kıraç Library. Koç University, 2008. május 1. (Hozzáférés: 2013. november 7.)
  3. Le dernier Seigneur des Balkans (francia nyelven). ARTE, 2005. (Hozzáférés: 2013. november 7.)