I. Narsak szászánida király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Narszész szócikkből átirányítva)
Narsak

Szászánida király
Uralkodási ideje
293 302
ElődjeIII. Bahrám
UtódjaII. Hurmuz
Életrajzi adatok
UralkodóházSasanian dynasty
Születettnem ismert
Elhunyt302
NyughelyeNaqsh-e Rustam
ÉdesapjaI. Sápúr király
Testvére(i)
HázastársaShapurdukhtak of Sakastan
GyermekeiII. Hurmuz király
A Wikimédia Commons tartalmaz Narsak témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Narsak (Naršak, görögül Narszész, ? – 302) a Szászánida Birodalom királya 293-302 között. A trónt testvére unokájától, III. Bahrámtól vette el, annak rövid, mindössze négy hónapos uralkodása után. Újabb Róma elleni háborúba kezdett. A későbbi Galerius császárt (305-311) 296-ban legyőzte az Eufrátesz melletti Callinicumban. 297-ben egy római rajtaütésben vereséget szenvedett, mikor háremével Arméniában járt. A háborút lezáró tárgyalások során a Szászánidák minden, a Tigris folyótól nyugatra fekvő területet átengedtek Rómának és ígéretet tettek rá, hogy nem szólnak bele Arménia és Kartli ügyeibe. Ezután a súlyos vereség után Narszé 302-ben lemondott trónjáról, és még ebben az évben meghalt. A trónon fia, II. Hurmuz követte.

Források[szerkesztés]

  • Klaus-Jürgen Matz: Ki mikor uralkodott, kormányzott?: Uralkodói táblák a világtörténelemhez : császárok, királyok, államfők, miniszterelnökök és pártvezérek. Átdolgozott, felújított kiadás. Budapest: Magyar Könyvklub. 2003. ISBN 963 547 849 6  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Imperio Sasánida című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
III. Bahrám
Szászánida király
293302
Buran szászánida királynő
Következő uralkodó:
II. Hurmuz
  • Ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap