I. Narsak szászánida király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Narsak
Narseh.gif

Szászánida király
Uralkodási ideje
293 302
Elődje III. Bahrám
Utódja II. Hurmuz
Életrajzi adatok
Uralkodóház House of Sasan
Született nem ismert
Elhunyt 302
Édesapja I. Sápúr király
Gyermekei II. Hurmuz király
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Narsak témájú médiaállományokat.

Narsak (Naršak, görögül Narszész, ? – 302) a Szászánida Birodalom királya 293-302 között. A trónt testvére unokájától, III. Bahrámtól vette el, annak rövid, mindössze négy hónapos uralkodása után. Újabb Róma elleni háborúba kezdett. A későbbi Galerius császárt (305-311) 296-ban legyőzte az Eufrátesz melletti Callinicumban. 297-ben egy római rajtaütésben vereséget szenvedett, mikor háremével Arméniában járt. A háborút lezáró tárgyalások során a Szászánidák minden, a Tigris folyótól nyugatra fekvő területet átengedtek Rómának és ígéretet tettek rá, hogy nem szólnak bele Arménia és Kartli ügyeibe. Ezután a súlyos vereség után Narszé 302-ben lemondott trónjáról, és még ebben az évben meghalt. A trónon fia, II. Hurmuz követte.

Források[szerkesztés]

  • Klaus-Jürgen Matz: Ki mikor uralkodott, kormányzott?: Uralkodói táblák a világtörténelemhez : császárok, királyok, államfők, miniszterelnökök és pártvezérek. Átdolgozott, felújított kiadás. Budapest: Magyar Könyvklub. 2003. ISBN 963 547 849 6  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Imperio Sasánida című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.


Előző uralkodó:
III. Bahrám
Szászánida király
293302
Buran szászánida királynő
Következő uralkodó:
II. Hurmuz