Napfogyatkozás (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Napfogyatkozás
A Napfogyatkozás magyar borítója
A Napfogyatkozás magyar borítója
Szerző Stephenie Meyer
Eredeti cím Eclipse
Ország  USA
Nyelv angol
Téma vámpírtörténet
Műfaj fantasy, romantika, ifjúsági
Sorozat Alkonyat-sorozat
Előző Újhold
Következő Hajnalhasadás
Kapcsolódó film Alkonyat – Napfogyatkozás (2010)
Kiadás
Kiadó USA Little, Brown
Kiadás dátuma 2007. augusztus 27.
Magyar kiadó Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Magyar kiadás dátuma 2009
Fordító Rakovszky Zsuzsa
Média típusa nyomtatás (kemény és puha borítással is)
Oldalak száma 629
ISBN978-0316160209
SablonWikidataSegítség

Az Napfogyatkozás (Eclipse) Stephenie Meyer Alkonyat (Twilight) című könyvsorozatának harmadik kötete, melyben folytatódik a 18 éves Bella Swan és vámpír kedvese, Edward Cullen története. A könyv 2007. augusztus 7-én jelent meg, először egymillió példányban,[1] és az első napon több mint 150 000 példányt adtak el belőle.[2]

2008-ban a negyedik legkeresettebb könyv volt, a sorozat többi darabja, az Alkonyat, az Újhold és a Hajnalhasadás mögött.[3]

A könyv filmadaptációját Alkonyat – Napfogyatkozás címmel 2010. június 30-án mutatták be, Robert Pattinson és Kristen Stewart főszereplésével.[4]

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Seattle városát rejtélyes gyilkosságok tartják rettegésben. Edward úgy véli, a gyilkosságokat egy „újszülött”, azaz még nemrég átalakult vámpír követi el. Miközben Bella és Edward főiskolára jelentkeznek, Bella elmondja Edwardnak, mennyire hiányzik neki a barátja, Jacob Black, aki vérfarkas, így Cullenék ősi ellensége. Edward, hogy boldoggá tegye a lányt, vonakodva bár, de beleegyezik, hogy néha találkozzanak. Alice-nek, Edward húgának látomása támad, melyben Victoriát látja visszatérni Forksba. Néhány nappal később Edward megkéri Bella kezét.

Cullenék rájönnek, hogy a seattle-i gyilkosságokat nem egy, hanem legalább 19-20 újszülött vámpír követi el, Bella pedig megfejti, hogy a vámpírhadsereget Victoria vezeti és még mindig az a célja, hogy megölje őt. A Cullenék és a vérfarkasok ideiglenes szövetséget kötnek. Jasper, Edward bátyja, aki valaha maga is egy hasonló újszülött-hadsereg tagja volt, mielőtt Cullenékhez csatlakozott, megtanítja családjának és a vérfarkasoknak, hogyan küzdjenek a rendkívüli erejű és vad új vámpírokkal szemben. Bella nem tudja elviselni a gondolatot, hogy Edwardnak baja eshet a csatában, így ráveszi, maradjon ki belőle.

Jacob, Bella és Edward a hegyekben táboroznak, úgy van megbeszélve, hogy Seth a csata idejére átveszi Jake helyét, míg az harcol a mezőn az újszülöttek ellen. Jacob kihallgatja Bella és Edward beszélgetését meghallja, hogy Edward és Bella az eljegyzésükről beszélnek, úgy dönt, megöleti magát az új vámpírokkal a mezőn készülő csata folyamán. Bellának elmondja a tervét, és az, hogy megállítsa, ráveszi, hogy maradjon, méghozzá úgy, hogy megcsókolja. Ebben a pillanatban Bella ráébred, hogy Jacobba is szerelmes, azért nem volt hajlandó lemondani róla. Ám Edward iránt érzett szerelme győzedelmeskedik.

Jacobot nem lehet megállítani, csatlakozik a többiekhez. Victoriának sikerül kijátszania a Cullenek éberségét és egy újszülött vámpírral követik Edward illatát Bella búvóhelyéig. Edward és Seth elbánnak a két vámpírral, és a Cullen-vérfarkas szövetségnek is sikerül legyőzni a többi újszülött vámpírt. Ekkor megérkezik a Volturi néhány tagja, élükön Jane-nel, akiket Aro küldött a seattle-i vámpírhadsereg megölésére, de Cullenék gyorsabban reagáltak, így aVolturi küldöttségnek nem akadt dolga. Mivel Cullenék elvégezték a munkát, a Volturi hazatér, de Jane figyelmezteti Bellát, hogy nem maradt sok ideje a vámpírrá váláshoz.

A csata végeztével Alice elkezdi tervezgetni Bella és Edward esküvőjét-miután Bellától erre engedélyt kapott-, amire Jacob is kap egy meghívót, egy üzenettel Edwardtól, melyben megköszöni Jacobnak, hogy a lány támasza volt, amikor ő nem lehetett mellette. Jacob farkasformát öltve, keserűen vág neki az erdőnek, nem tudván elviselni a gondolatot, hogy Bella hamarosan vámpírrá változik.Nekivág az erdőnek és nem tervezi, hogy egyhamar visszaváltozik emberré, mert azt a szintű fájdalmat nem tudná elviselni.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Eclipse. Napfogyatkozás; ford. Rakovszky Zsuzsa; Könyvmolyképző, Szeged, 2009 (Vörös pöttyös könyvek)

A borító[szerkesztés]

A borítón egy vörös selyemszalag található, egyik helyen elszakadva, mindössze egy szál tartja össze. Ez a szalag Bella és Jacob kapcsolatát szimbolizálja, aminek majdnem vége szakad. A színe pedig a kettőjük közötti kapcsolatot jellemzi, hiszen Bella rájön hogy számára Jacob több, mint barát.[forrás?]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bob Minzesheimer. „Vampire tale takes bite out of 'Potter'”, USA Today, 2007. augusztus 15. (Hozzáférés ideje: 2008. november 7.) 
  2. Jeffrey A. Trachtenberg. „Booksellers Find Life After Harry In a Vampire Novel”, The Wall Street Journal, 2007. augusztus 10. (Hozzáférés ideje: 2008. november 7.) 
  3. The top 100 titles of 2008. USA Today, 2009. január 14. (Hozzáférés: 2009. szeptember 22.)
  4. Joshua Rich (2009. február 20.). „'Twilight': Third film in series, 'Eclipse,' set for June 2010”. [2009. február 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 20.)