Nacsa Lőrinc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nacsa Lőrinc
Született1990. április 5. (34 éves)[1]
Budapest[1]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásapolitikus
Tisztsége
  • magyarországi parlamenti képviselő (2018. május 8. – nincs)
  • az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének helyettes tagja (2018. október 8. – )
Iskolái

SablonWikidataSegítség

Nacsa Lőrinc (Budapest, 1990. április 5. –) magyar politikus, országgyűlési képviselő (FideszKDNP), szóvivő.[2]

Tanulmányai[szerkesztés]

A budapesti Szent Angéla Gimnáziumban érettségizett, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen olaszt és nemzetközi tanulmányokat hallgatott, ahol főiskolai diplomát szerzett. Később keresztény társadalmi elvek a gazdaságban című posztgraduális képzést végzett a Sapientia Főiskolán, itt abszolutóriumot szerzett.

Pályafutása[szerkesztés]

Az egyetemi tanulmányai mellett is dolgozott, a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. munkatársa, majd a Piarista Rend Magyar Rendtartományának kommunikációs vezetője, valamint a Gyermek- és Ifjúsági Alap (GYIA) egyházak által delegált tagja volt. Innen 2012-ben a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának Szociális, Család, és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságára került mint parlamenti titkár, majd politikai munkatárs. 2014-től az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság kabinetfőnök-helyettese, politikai tanácsadója és a Bethlen Gábor Alap Kollégiumának tagja volt.[3]

Politikai tevékenysége[szerkesztés]

2009 óta tagja az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségnek (IKSZ), később munkacsoport-vezetője, majd 2015 óta az elnöke.

2017 óta tagja a KDNP ügyvezető elnökségének.

A 2018-as országgyűlési választáson országgyűlési képviselői mandátumot szerzett, a KDNP frakciójának tagja, szóvivője. A magyar Országgyűlésben tagja a Külügyi bizottságnak, valamint a Népjóléti bizottságnak.

Tagja az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének. 2021. június 15-én az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében az EPP frakció egyik alelnökének választották.

A 2022-es országgyűlési választásokon ismét mandátumot szerzett, a KDNP frakció frakcióvezető-helyettesévé választották.

Családja[szerkesztés]

Nős, 3 gyermek édesapja. Másod-unokatestvére Nacsa Olivér humorista.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b https://kdnp.hu/kdnp/parlamenti-frakcio/nacsa-lorinc
  2. Nacsa Lőrinc (magyar nyelven). Kereszténydemokrata Néppárt - kdnp.hu. (Hozzáférés: 2019. szeptember 16.)
  3. https://www.parlament.hu/documents/static/kepv/eletrajz/hu/n048.pdf. (Hozzáférés: 2019. szeptember 16.)
  4. Nacsa Olivér: Régimódi és megrögzötten konzervatív vagyok (magyar nyelven). 24.hu, 2020. december 15. (Hozzáférés: 2023. április 9.)