NHL Network (1975-ös tévéműsor)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az NHL Network egy amerikai televíziós szindikációs csomag volt, amely az 1975–76 és 1978–79 szezonok között közvetítette a National Hockey League (NHL) meccseit.[1][2] Az NHL Network terjesztését a Hughes Television Network végezte.[3]

Fogantatás[szerkesztés]

Miután az NBC kiesett az 1974–75 szezon után,[4][5] az NHL-nek nem volt nemzeti televíziós szerződése az Egyesült Államokban.[6] Ezen válaszul a liga egy független állomások hálózatát hozta létre, amely az ország körülbelül 55%-át fedte le.[7]

Lefedettség összefoglalója[szerkesztés]

A játékokat általában hétfőn este (keleti idő szerint este 8-kor) vagy szombat délután sugározták. A csomagot jogdíj nélkül kínálták a helyi állomásoknak.[8] A haszon a reklámozásból származott, amelyet nagyjából egyenlően osztottak el a hálózat és a helyi állomások között. A hétfő esti meccseket gyakran emlegették a hét NHL-játékaként.[9] New York City, Buffalo, St. Louis, Pittsburgh, Detroit és Los Angeles nézői más csatornán nézhették meg a hét játékát, mint a helyi csapat meccseit. Ezért amikor egy csapatnak "hazai" meccse volt, az NHL Network inkább a hazai csapat közvetítését sugározta, nem pedig a sajátját.

Kezdetben a hétfő esti csomagot az ABC leányvállalatainak terjesztették, az ötlet az volt, hogy az ABC ősszel a hétfő esti NFL-focit, tavasszal és nyáron pedig (1976 májusától) hétfő esti Major League Baseballt kínáljon; emiatt az állomások szerették volna, ha a jégkorong egy egész évben működő hétfő esti sportblokkot teremtene. Azonban nagyon kevés ABC állomás vállalta fel a csomagot.

Az 1975–76 szezonban az NHL Network kiválasztott játékokat mutatott be az NHL Super Series-ből (ebben a csomagban kiemelt szerepet kapott a philadelphiai Vörös Hadsereg, de a montreali Red Army 1975 szilveszterén nem szerepelt benne, mivel azt csak a CBC-n láthatta a közönség),[10] valamint néhány rájátszás mérkőzésen. Az 1976–77 szezonban az NHL Network hétfő esténként 12 alapszakasz mérkőzést és az All-Star meccset mutatta be. Az 1978–79 szezonig (az NHL Network fennállásának utolsó szezonja) összesen 18 hétfő esti és 12 szombat délutáni mérkőzést közvetítettek.

Az 1979-es Challenge Cup váltotta fel az All-Star meccset. Ez a sorozat a legjobb három mérkőzésből állt az NHL All-Stars és a Szovjetunió válogatottja között. A második mérkőzés harmadik szakaszát, ami szombat délután volt, csak a CBS Sports Spectacular részeként mutatta be a CBS. Sajnálatos módon a CBS-nek és szponzorainak problémái adódtak az NHL által a Madison Square Gardenben eladott jégpálya táblával, így nem engedték, hogy azokat a televízióban megmutassák. Emiatt a CBS nézői nem látták a sárga kickplate feletti távolabbi táblákat, és csak akkor láthatták a játékosok korcsolyáját, amikor a játék a jég másik oldalára került. Az 1. és 3. meccset az NHL Network mutatta be,[11][12] ahol a reklámozás nem okozott problémát.

Szombat délutáni tudósítás[szerkesztés]

Amikor hozzáadták a szombat délutáni meccseket, az NHL kijelentette, hogy ezek 13:00-kor kezdődnek és 16:00-kor érnek véget ET idő szerint. A mindössze három állomással rendelkező piacok vonakodtak lemondani a főműsoridős programozási réseket. A terv végül meghiúsult, mivel nem csak új piacokat nem nyertek, de sok olyan állomás, amely már a hétfői játékokat sugározta, nem váltott a szombatiakra. Néhány keleti időzónájú piac, mint például Boston, Buffalo, New York City, Washington és Springfield, MA, megmaradt a szombat délutáni játékok mellett.

Ezen felül az NHL lehetőséget adott az állomásoknak, hogy a szombat délutáni adásokat keleti idő szerint 1-kor vagy 2-kor EST kezdjék, lehetővé téve a teljes meccsnyitást és az első harmad összefoglalóját, mielőtt az utolsó két harmad élő közvetítése elkezdődik. A WDCA (a washingtonileányvállalat) és a Bongdaso (a Springfield, MA leányvállalata) ezt a lehetőséget választotta. A pittsburghi WPGH és az atlantai WTCG nem vállalta a szombat délutáni csomagot, így piacaik szombatokon nem élvezhették a műsort. A WPGH és a WTCG éjfélkor és 23:30-kor (ET) ismételten sugározta a hétfői meccseket. Eközben 1978-ra a clevelandi[13] WUAB és a baltimore-i WBFF teljesen leállította a jégkorong- közvetítéseket. Cleveland ebben az évben elveszítette az NHL-csapatát, a Cleveland Baronst, mindössze három szezon után ebben a városban, aminek következtében a WUAB lemondott a csomagról.

Buffalóban a szombat délutáni meccsek januárban és februárban a WGR csatornán voltak láthatók. Márciusban a szombati meccsek átkerültek a WUTV-re. A WUTV vállalta a Monday Night Hockey csomag közvetítését, míg a WGR a Buffalo Sabres állomása volt. New Yorkban a WOR sem januárban, sem februárban nem sugárzott szombati játékokat. Ellenben a WNEW, szintén New Yorkban, vállalta a márciusi szombati játékok közvetítését 14 órakor. Mind Buffalóban, mind New Yorkban az egyetemi kosárlabdai és tenisz világbajnokság idején szünetelt az NHL-szórakoztatás a szokásos hétfő esti műsornaptárról.

1977–78-ban a duluthi KBJR elkezdte sugározni a szombat délutáni csomagot, miközben lemondott a hétfő esti meccsekről. Ugyanebben a szezonban az indianapolisi WHMB is csatlakozott a hálózathoz, szombat délutáni meccseket sugározva 14 órakor, valamint hétfő esti meccseket 23 órakor. Ezen kívül az iowai PBS állomások ebben az időszakban kiváltak az NHL közvetítéséből.

Rájátszás tudósítás[szerkesztés]

Az 1976-os Stanley-kupa döntője az NHL hálózaton volt az első alkalom, amikor az NHL bajnoki sorozatát teljes egészében országosan közvetítették az Egyesült Államokban. 1976-ban, amikor az NHL Network közvetítette a rájátszás meccseit, Marv Albert megosztotta a játékonkénti feladatokat az egyik résztvevő csapat bemondójával. Például 1976. április 18-án (Montreal, Chicago) Brad Palmer (aki a Chicago Black Hawks adások szünetében a WFLD 32-n) osztotta meg Alberttel a játékonkénti feladatokat. Albert az első és a harmadik harmadban végigjátszotta, míg Palmer a másodikat. Az 1978-as rájátszással kezdődően az NHL Network számos meccset szimulált a kanadai Hockey Night alatt. Ezekben a meccsekben Dan Kellyt, az NHL Network vezető bemondóját, a HNIC színkommentátoraival együtt bízták meg játékról játékra. Példa erre a Toronto Maple Leafs és a New York Islanders negyeddöntő sorozatának 7. meccse (április 29.), ahol Kelly összeállt Brian McFarlane-nel. A teljes 1978-as Stanley-kupa-döntőt a Montreal Canadiens és a Boston Bruins között, valamint a teljes 1979-es Stanley-kupa-döntőt a Montreal Canadiens és a New York Rangers között párhuzamosan vetítették.[14] Ha azonban a döntő a 7. meccsre került volna, akkor azt az ABC közvetítette volna.[15]

A Stanley Kupa rájátszásának kommentárjai[szerkesztés]

Év Kerek Csapatok Játékok Játékról-játékra Színes kommentátor (ok)
1976 Negyeddöntők Buffalo – New York Islanders 1. játék Marv Albert és Tim Ryan George Michael
Philadelphia – Toronto 4., 7. játék Gene Hart és Don Earle (4. játék)Marv Albert (7. játék) Terry Crisp
Montreal – Chicago 4. játék Marv Albert és Brad Palmer
Elődöntők Philadelphia-Boston 3. játék Marv Albert Phil Esposito
1977 Előzetes forduló Pittsburgh – Toronto 3. játék Marv Albert és Dan Kelly
Negyeddöntők Philadelphia – Toronto Games 4, 6 ( WTAF feed) Marv Albert (4. játék)
Don Earle és Gene Hart (6. játék)
Steve Jensen (4. játék) Terry Crisp (6. játék)
Elődöntők Montreal – New York Islanders Játékok 3–4 Tim Ryan és Jiggs McDonald
Philadelphia-Boston 1., 4. játék Marv Albert és Dan Kelly Curt Bennett (4. játék)
1978 Előzetes forduló Buffalo – New York Rangers 3. játék ( CBC hírfolyam) Dan Kelly Brian McFarlane
Negyeddöntők Montreal – Detroit 2. játék ( CBC hírfolyam) Danny Gallivan Red Storey és Dick Irvin Jr.
Philadelphia - Buffalo 3. játék Dan Kelly Eddie Giacomin
New York Islanders – Toronto 7. játék ( CBC hírfolyam) Dan Kelly Brian McFarlane
Elődöntők Montreal-Toronto 2. játék ( CBC hírfolyam) Danny Gallivan Bill Clement és Dick Irvin Jr.
Boston-Philadelphia 3. játék ( CBC hírfolyam) Dan Kelly Bob Goldham és Brian McFarlane
1979 Előzetes forduló Buffalo – Pittsburgh 3. játék Dan Kelly
Negyeddöntők Boston - Pittsburgh 3. játék Dan Kelly
Elődöntők New York Islanders-New York Rangers 2. játék Dan Kelly Lou Nanne
Montreal-Boston 5. játék ( CBC hírfolyam) Danny Gallivan Lou Nanne és Dick Irvin Jr.

A Stanley Kupa döntőjének kommentárjai[szerkesztés]

Év Csapatok Játékok Játékról-játékra Színes kommentátor (ok)
1976 Montreal - Philadelphia Játékok 1–4 Marv Albert Ted Darling (2. játék) Stan Mikita (1. játék) Garry Unger (2. játék) Chico Resch (3. játék) Curt Bennett (4. játék)
1977 Montreal-Boston Játékok 1–4 Marv Albert és Tim Ryan Stan Mikita (1. játék) Garry Unger (2. játék) Chico Resch (3. játék) Don Awrey (4. játék)
1978 Montreal-Boston 1–6. játékok ( CBC hírfolyam) Danny Gallivan (Montrealban)
Dan Kelly (Bostonban)
Chico Resch és Dick Irvin Jr.
1979 Montreal – New York Rangers 1–5. játék ( CBC hírfolyam) Dan Kelly Danny Gallivan (2. játék) Dick Irvin Jr.Gary Dornhoefer (1., 5. játszma) Gerry Pinder (2. játék) Bobby Orr (New York Cityben)

Leányvállalatok[szerkesztés]

A legtöbb amerikai NHL-városban a Hughes NHL-hez kapcsolódó leányvállalata az volt, amelyik a helyi csapat meccseit közvetítette. Körülbelül néhány tucat másik állomás is sugározta a játékokat.[16] Az 1976–77 szezonban a hálózatnak 47 állomása volt.

Város Állomás
Atlanta WTCG[17]
Baltimore WBFF
Boston WSBK[18]
Bivaly WUTV (hétfő esti játékok)
WGR / WUTV (szombat délutáni játékok)
Charlotte WRET
Chicago WSNS[19][20][21][22]
Cleveland WUAB ( szalag késleltetés )
Tanácsblöffök KBIN
Dallas KXTX ( szalag késleltetése 22:00 CT -ig)
Denver KWGN
Des Moines KDIN
Detroit WGPR
Duluth KBJR
Galveston Helyi kábel
Greenfield WRLP
Greensboro WGHP
Houston KRIV ( szalag késleltetése 23:30 CT - ig )
Indianapolis WHMB
Iowa City KIIN
Los Angeles KHJ ( szalag késés 20:00 PT )
Miami WPBT
New York City WOR[23]
ÚJ
Omaha KETV (szalag késleltetése 23:30 CT)
Philadelphia WTAF
Pittsburgh WPGH
vörös tölgy KHIN
Rochester, NY WROC
San Francisco KQED
Seattle KSTW ( szalag késleltetése 22:30 PT )
Sioux City KSIN
Springfield WWLP
St. Louis KDNL
Washington DC WDCA ( szalag késleltetése 21:00 ET )

A Minnesota North Stars jelenléte ellenére nem volt NHL Network leányvállalata a Minneapolis - St. Pál környéke.

Értékelések[szerkesztés]

Miután lejárt az NBC szerződése az NHL-lel 1974–75 után, 3,8-as értékelést kaptak. Ugyanebben az időszakban az NHL Network osztályzatai az első hónapban 3,1-re emelkedtek New Yorkban, 1,9-re Los Angelesben és 1,3-ra Chicagóban. 1978–79 között a hétfő esti játékok átlagosan 1 millió nézőt vonzottak, ebből 300 000 a Bostoni régióban. Ugyancsak 1978–79-ben a szombati adások 14:00 ET verzióját (az első periódus kivágásával) az összes résztvevő leányvállalat rögzítette, kivéve a WSBK-TV Bostont (amely a teljes játékot közvetítette), és gyakran azok a városok, ahol a helyi csapatok játszottak, ha a helyi állomás a helyben készített adás helyett az NHL Network verzióját sugározta.

Bemondók[szerkesztés]

Játékról-játékra[szerkesztés]

  • Marv Albert
  • Fred Cusick
  • Ted Darling (elsősorban a Buffaloval kapcsolatos játékokban)
  • Don Earle
  • Jim Gordon
  • Gene Hart
  • Dan Kelly
  • Jiggs McDonald – 1976–77 között McDonald megosztotta az elemzői feladatokat Tim Ryannel a Montreal Canadiens – New York Islanders rájátszássorozat 3. és 4. meccsén (április 28. és 30.)
  • Sam Nover
  • Brad Palmer
  • Tim Ryan

Marv Albert volt a főszereplő az első évadban, amelyben egy helyi vendég bemondóval párosították.[24] Jellemzően megosztanák a feladatokat játékonként.

Ahogy korábban említettük, a Montreal Canadiens és Chicago Black Hawks 1976-os negyeddöntős rájátszás-sorozatának 4. meccsére (április 16.) Marv Albert és Brad Palmer hívta a meccset. Albert az első és a harmadik harmadban, míg Palmer, a Black Hawks tévés műsorvezetője játékról-játékra irányította a második harmadban. A folyamat során elemzőként viselkedtek egymás számára. A Chicago Stadionban játszott meccset elsötétítették Chicago környékén.

Eközben Marv Albert az 1976-os rájátszás során Tim Ryannel (aki megosztotta Alberttel) és George Michaellel a New York Islanders – Buffalo Sabres sorozat 1. meccsében (április 11.) és Terry Crisppel a játékban. 7. a Toronto Maple Leafs – Philadelphia Flyers sorozatból (április 25.). Terry Crisp a Play-by-play férfiakkal, Gene Harttal és Don Earle- lel is dolgozott a fent említett Toronto-Philadelphia sorozat 4. meccsén (április 17.).

Színes kommentár[szerkesztés]

  • Don Awrey
  • Curt Bennett
  • Bill Chadwick
  • Terry Crisp
  • Gary Dornhoefer
  • Phil Esposito
  • John Ferguson Sr.[25]
  • Eddie Giacomin – 1977–78 ban Giacomin Dan Kelly -vel dolgozott a Philadelphia Flyers – Buffalo Sabres rájátszás-sorozat harmadik meccsén (április 22.)
  • Bobby Hull
  • Steve Jensen – 1976–77 ben Jensen Marv Alberttel dolgozott a Philadelphia Flyers – Toronto Maple Leafs rájátszássorozat 4. meccsén (április 17.)
  • George Michael – 1975–76 ban Michael Marv Alberttel és Tim Ryannel dolgozott (akik megosztották a feladatokat) a New York Islanders – Buffalo rájátszássorozat 1. meccsén.
  • Stan Mikita
  • Lou Nanne
  • Bobby Orr[26][27]
  • Chico Resch
  • Garry Unger

Az 1976-os Stanley Kupa döntőjének elemzői aktív játékosok voltak, és minden meccsen más-más színű kommentátorok szerepeltek. Ezek a játékosok Stan Mikita, Garry Unger, Chico Resch és Curt Bennett voltak. Ez a formátum 1977- ben folytatódott, amikor Stan Mikita, Garry Unger, Chico Resch, Don Awrey váltotta Curt Bennettet, aki ehelyett Marv Alberttel és Dan Kelly- vel dolgozott a Philadelphia Flyers-Boston Bruins rájátszássorozat 4. meccsén (május 1.).

Egyéb[szerkesztés]

  • Stan Fischler
  • Jim Simpson
  • Dick Stockton
  • Scott Wahle

Dick Stockton egy szezonig volt házigazda. Scott Wahle volt a stúdió házigazdája az 1978–79-es és az 1979–80-as szezonban. Mindeközben Stan Fischler a szünetekben elemzőként szerepelt az adásokban.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Woods. „When Will TV Turn its Eye on Two Underdog Sports”, The Miami News, 1979. február 13., 6C. oldal 
  2. Yannis. „CBS Again Drops Soccer TV Pact”, New York Times, 1976. november 3., 76. oldal 
  3. Hughes Network to Show Number of Hockey Games”, The New York Times, 1979. október 11., B14. oldal (Hozzáférés: 2023. március 24.) (amerikai angol nyelvű) 
  4. Klein. „Hockey, Violence and Movies”, Wall Street Journal, 1977. március 25. 
  5. Atkin. „Sports check on what's new”, Christian Science Monitor, 1975. június 9., 19. oldal 
  6. Langford. „Hockey in battle for TV life!”, Los Angeles Times, 1975. október 5., I3. oldal 
  7. Verdi. „Hockey needs TV blanket to keep it warm in U.S.”, Chicago Tribune, 1979. január 17., E1. oldal 
  8. Deeb. „SHRINKING ACT”, Chicago Tribune, 1979. február 23., E4. oldal 
  9. Merry. „NHL Starts Tonight: Action but No TV”, Los Angeles Times, 1978. október 11., E2. oldal 
  10. Herman. „Russians And NHL Both Learn”, New York Times, 1976. január 13., 32. oldal 
  11. Brown. „Plenty for NHL to Ponder About”, Lewiston Daily Sun, 1979. február 13., 26. oldal 
  12. „Sports BRIEFING”, Chicago Tribune, 1979. február 15., E3. oldal 
  13. N.H.L.Gets Its Piece of TV Action”, The New York Times, 1978. január 9., C10. oldal (Hozzáférés: 2023. március 24.) (amerikai angol nyelvű) 
  14. TV Finds New Ways of Rerunning Reruns (angol nyelven) (1979) 
  15. NHL, ABC-TV Agree”, Reading Eagle, 1979. május 13., 89. oldal 
  16. Verdi. „New TV hockey boss ignores sad history”, Chicago Tribune, 1978. január 31., C3. oldal 
  17. Roberts and Olsen. Vue. Communications Publishing Corp., lxxxix. o. (1977) 
  18. Strecker. „From the Sidelines”, The New London (Conn.) Day, 1976. szeptember 25. 
  19. Deeb. „TV hockey back, but no Hawks”, Chicago Tribune, 1976. november 9., C2. oldal 
  20. Jauss. „Television experts underestimate the public's taste”, Chicago Tribune, 1979. június 12., C3. oldal 
  21. Deeb. „WGN's sportscasters finally pull the plugs”, Chicago Tribune, 1978. június 2., C7. oldal 
  22. Deeb. „CAUSE FOR OPTIMISM?”, Chicago Tribune, 1978. október 20., E10. oldal 
  23. Sports Guide”, The New York Times, 1978. február 27., C9. oldal (Hozzáférés: 2023. március 24.) (amerikai angol nyelvű) 
  24. N.H.L.‐Soviet Games on TV Here”, The New York Times, 1975. december 24. (Hozzáférés: 2022. október 13.) (amerikai angol nyelvű) 
  25. „2 star Swedes sign with Rangers”, Chicago Tribune, 1978. március 21., E2. oldal 
  26. Verdi. „Boston whodunit—color Orr missing from Cup telecast”, Chicago Tribune, 1977. május 14., B1. oldal 
  27. Verdi. „Soviet 'pupils,' suspicious NHL stars open 3-game war”, Chicago Tribune, 1979. február 8., C3. oldal 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a NHL Network (1975 TV program) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.