NCSA HTTPd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
NCSA HTTPd
Fejlesztő Robert McCool és társai
Első kiadás '90-es évek eleje
Legfrissebb stabil kiadás 1.5.2 (1996. július 12.) +/-
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Állapot nem fejlesztik tovább
Kategória szoftver
A NCSA HTTPd weboldala

Az NCSA HTTPd egy webszerver volt, melyet eredetileg az NCSA-nál fejlesztett ki Robert McCool és társai.[1] Ez volt a legkorábbi webszerverek egyike, közvetlen Tim Berners-Lee CERN httpd szervere, valamint Tony Sanders Plexus szerverének megjelenése után. Mindez természetes társ projektje volt a World Wide Web kliens oldalán megjelenő Mosaic böngésző projektnek. Bevezette továbbá Common Gateway Interface-t is, ami lehetővé tette a dinamikus website-ok létrehozását.

Ahogy a fejlesztés lassulni kezdett, egy független kezdeményezés, az Apache projekt vette át az alapkódot és folytatta; mialatt az NCSA kiadott még egy verziót (1.5-t), majd beszüntette a fejlesztést. Abban az időben a NCSA HTTPd adta az interneten lévő összes webszerver mintegy 95%-át; majd később a legtöbben átváltottak az Apache webszerverre.

Azóta az újraírási munkálatok részeként az NCSA kódot már eltávolították az Apache-ból. 2011 májusára az internetes web oldalak több, mint 60%-át Apache hajtotta.[2]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a NCSA HTTPd című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.