NBA-rájátszás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az NBA-rájátszás egy egyenes kieséses rendszerű mérkőzéssorozat, amely az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság alapszakaszát követi.

A rájátszásba mindkét főcsoportból (konferenciából) nyolc-nyolc (automatikusan hat-hat) csapat jut be, az alapszakaszbeli teljesítmények és a play-in torna alapján. Holtverseny esetén külön szabályok határozzák meg a sorrendet. A rájátszást az NBA-döntő zárja, amelyen a két főcsoport győztese vesz részt. A NBA-döntő győztese lesz az NBA bajnoka.

Jelenlegi lebonyolítás[szerkesztés]

Az alapszakasz továbbjutói[szerkesztés]

Az alapszakaszból a teljesítmények alapján (győzelem–vereség arány) automatikusan a főcsoportok első hat–hat helyezettje jut a rájátszásba. A teljesítmények alapján a csapatok az 1–6. kiemeléseket kapják. A maradék két szereplőt a play-in torna alapján döntik el.

Ha két vagy több csapat azonos mutatóval áll, akkor a következők szerint határozzák meg a sorrendet:

Két csapat esetén
 1. Divíziógyőztes (akkor is alkalmazzák, ha a két csapat azonos divízióban van)
 2. Jobb egymás elleni eredmény
 3. Magasabb győzelem–vereség arány a divízióban (ha a két csapat azonos divízióban van)
 4. Magasabb győzelem–vereség arány a főcsoportban
 5. Magasabb győzelem–vereség arány a rájátszásba jutott csapatok ellen a saját főcsoportban (beleértve a holtversenyben álló csapatokat is)
 6. Magasabb győzelem–vereség arány a rájátszásba jutott csapatok ellen a másik főcsoportban (beleértve a holtversenyben álló csapatokat is)
Három csapat esetén
 1. Divíziógyőztes (akkor is alkalmazzák, ha a két csapat azonos divízióban van)
 2. Jobb egymás elleni eredmény az összes azonosan álló csapat között
 3. Magasabb győzelem–vereség arány a divízióban (ha az összes csapat azonos divízióban van)
 4. Magasabb győzelem–vereség arány a főcsoportban
 5. Magasabb győzelem–vereség arány a rájátszásba jutott csapatok ellen a saját főcsoportban (beleértve a holtversenyben álló csapatokat is)
 6. Magasabb pontkülönbség

Play-In torna[szerkesztés]

A 2020-as NBA-rájátszás óta használják ezt a formátumot az NBA-ben, hogy eldöntsék az utolsó két csapatot, amelyek szerepelnek a rájátszásban.

2021-től az első hat csapat jut be automatikusan a rájátszásba, míg a hetediktől a tizedik helyezettig a csapatok részt vettek a play-in tornán. A hetedik és a nyolcadik csapat játszik először egymás ellen, ahol a győztes megkapja a 7. helyezést. Ezen mérkőzésnek a vesztese játszik ezt követően a kilencedik és tizedik helyezett közötti mérkőzés győztesével, hogy eldöntsék ki kapja meg az utolsó, nyolcadik helyet. Mindkét főcsoportnak külön play-in tornája van.

Play-In torna ágrajza[szerkesztés]

7. helyezésért és a második fordulóért8. helyezésértVégső helyezések
7.7–8 győztese7. helyezett
8.8. helyezett mérkőzés győztese8. helyezett
7–8 vesztese
9–10 győztese
9.
10.

A rájátszás menete[szerkesztés]

A rájátszás első fordulójában a főcsoportok kiemeltjei a következő párosítások szerint mérkőznek meg egymással: 1–8, 2–7, 3–6, és 4–5. A párosítások győztesei a második fordulóba, a főcsoport-elődöntőbe jutnak, ahol az 1–8 és a 4–5 párosítások győztesei, valamint a 2–7 és a 3–6 párosítások győztesei játszanak. A két győztes jut a harmadik fordulóba, a főcsoportdöntőbe. A főcsoportdöntők győztesei játsszák az NBA-döntőt.

Mindegyik forduló négy nyert mérkőzésig tart, azaz egy párosítás legalább négy, de legfeljebb hét mérkőzésből állhat. Pályaelőnye van a magasabb kiemeléssel rendelkező csapatnak. A döntő kivételével a párosításokat 2–2–1–1–1 formulában játsszák, amely azt jelenti, hogy a pályaelőnnyel rendelkező csapat hazai pályáján játsszák az 1., 2., 5. és 7. mérkőzést, a másik csapat hazai pályáján játsszák a 3., 4. és 6. mérkőzést. Az egyes mérkőzéseken nincs döntetlen, ha a rendes játékidőben döntetlen az állás, akkor 5 perces hosszabbítások következnek mindaddig, ameddig nincs győztes.

A döntő[szerkesztés]

A döntőben is az egyik félnek négy mérkőzést kell megnyernie, azaz a döntő is legalább négy, de legfeljebb hét mérkőzésből állhat. Pályaelőnnyel rendelkezik az a csapat, amelynek az alapszakaszbeli teljesítménye (győzelem–vereség mutatója) jobb volt. A hét lehetséges mérkőzésből 1985 óta az első két mérkőzést a pályaelőnnyel rendelkező csapat hazai pályáján, a következő hármat a másik csapat hazai pályáján, a legutolsó kettőt ismét a pályaelőnnyel rendelkező csapat hazai pályáján játsszák.

Ágrajz[szerkesztés]

Az NBA-rájátszásának ágrajza:

 • E – Keleti főcsoport (East)
 • W – Nyugati főcsoport (West)
 • A csillag jelzettek a divíziógyőztesek. A lentebbi példa szerint a keleti második kiemelt (E2) nem divíziógyőztes.
Első forduló
(4 nyert mérkőzésig)
Főcsoport-elődöntők
(4 nyert mérkőzésig)
Főcsoportdöntők
(4 nyert mérkőzésig)
NBA-döntő
(4 nyert mérkőzésig)
            
E1*  
E8  
 
 
E4*  
E5  
 
Keleti főcsoport
 
E2  
E7  
 
 
E3*  
E6  
 
 
W1*  
W8  
 
 
W4  
W5  
 
Nyugati főcsoport
 
W2*  
W7  
 
 
W3*  
W6  

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 • sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap