Növénykórtan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tökfélét megtámadó szőlőlisztharmat, egy biotróf gombafaj
A járványos rizsbarnulást a Magnaporthe grisea nevű nekrotróf gomba okozza

A növénykórtan vagy fitopatológia (phytopathologia) a növények elváltozásainak, betegségeinek – okozzák azokat patogének (fertőző betegségek) vagy környezeti tényezők (fiziológiai faktorok) – tudományos vizsgálatával foglalkozó biológiai tudományág.

Megkülönböztetnek általános növénykórtant és részletes növénykórtant. Előbbi a kórtani alapfogalmakkal, a növénybetegségek összehasonlító vizsgálatával foglalkozik, a betegségek tüneteit (kórtünettan) azonosítja, egységesíti, a betegségek okait, feltételeit és okozóit (kóroktan, etiológia), azok kialakulását és lefolyását általánosan vizsgálja. A részletes növénykórtan gazdanövényenként tárgyalja a kórokozó szervezeteket.

A növények fertőző betegségei közé sorolják a gombák, moszatgombák, baktériumok, vírusok, viroidok, vírusszerű élőlények, fitoplazmák, protozoák, fonálférgek és élősködő növények okozta betegségeket. Nem szokás idesorolni a rovarok, atkák, gerincesek kártételét, amit a növényi szövet elfogyasztásával okoznak. A növénykórtan foglalkozik a patogén azonosításával, a betegség ciklusainak felderítésével, gazdasági behatásaival, része növény-egészségügyi epidemiológia, foglalkozik a növényi betegségekkel szembeni ellenállás vizsgálatával, a növényi betegségek hatásával állatokra és az emberre, a parazitizmus genetikai vonatkozásaival (patoszisztéma) és a növényi betegségek kezelésével is.

Források[szerkesztés]