Négyszínű kártya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ászok négyszínű kártyákkal

A négyszínű kártya a francia kártya színesebb változata. Lényege hogy a négy szín (treff, káró, kőr és pikk) valóban négy szín legyen, és ne tévessze meg a kártyázót, hogy a treff és a pikk, valamint a káró és a kőr azonos színű. Legelterjedtebb változata a Four Color Deck, de több színkombinációkban is készültek négyszínű kártyák.

Változatok[szerkesztés]

A klasszikus négyszínű kártyában a treff zöld, a káró kék, a kőr piros és a pikk fekete. Manapság egyre elterjedtebb, és valamennyi pókerszoftverben ez található meg.

Classic Four Color Deck.png

J. Y. Humphreys Seminole Wars Deck néven készített négyszínű kártyákat, melyben a treff zöld, káró sárga, kőr piros és a pikk kék.

Seminole Wars Deck.png

Victor Maguer, American Centennialnak készített kártyák változatában a treff kék, káró sárga, kőr piros és a pikk fekete.

Four Color Deck 2.PNG

S. R. Huntley több témát is készített bridge kártyákhoz, pl. Kék treff, narancssárga káró, piros kőr, fekete pikk.

Bridge Four Color Deck 1.png

A kártyagyártó cégek is elkezdtek négyszínű kártyákat forgalmazni. Így a Forcolar Inc. egyik kiadásában a treff zöld, káró narancssárga, kőr piros és a pikk fekete.

Four Color Deck 3.png

Az Avoid Playing Card Companynál a következő képpen néztek ki a négyszínű kártyák: Treff magenta, káró narancssárga, kőr piros, pikk fekete.

Bridge Four Color Deck 4.png

A Skat megalkotta a Skat tournament Deck-et, melyben a treff fekete, káró narancssárga, kőr piros és a pikk zöld.

Skat Tournament Deck.png

A XXI. században elterjedt egy eddigiektől eltérő textúra, Summer Color Deck néven: Treff magenta, káró sárga, kőr narancssárga, pikk türkiz.

Summer Color Deck.png

Négyszínű kártyával játszható kártyajátékok[szerkesztés]

Egyéb játék[szerkesztés]

A Rummikub, más néven „táblás römi” is négyféle színű, gyakorlatilag a francia kártyával megegyező lapkészlettel rendelkezik 1-től 13-ig megszámozva.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Four-color deck című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.