Návrádi Ágoston

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Návrádi Ágoston
Született1907. augusztus 20.
Hunyadbojca
Elhunyt1982. június 15. (74 évesen)
Arad
Foglalkozásapedagógus,
pedagógiai író,
szerkesztő
SablonWikidataSegítség

Návrádi Ágoston (Hunyadbojca, 1907. augusztus 20.Arad, 1982. június 15.) erdélyi magyar pedagógus, pedagógiai író, szerkesztő.

Életútja[szerkesztés]

Csíkszeredában végezte a tanítóképzőt, Lupényban, Petrozsényban, 1932-től Aradon tanított. Szerkesztette a Vasárnap időszaki gyermekmellékletét, a Kis Vasárnapot. Gondozásában jelent meg a Tanulók kis könyvtára című sorozat öt füzete (Arad, 1939–40). A Kölcsey Egyesület támogatásával diákokból megszervezte a Regösök Körét, s azt országos mozgalommá próbálta tenni. A dél-erdélyi viszonyok közt "regösei" a nagyenyedi Szövetkezés című szaklap Kicsi szövetkezők című gyermekrovatának munkatársai lettek. Tanítói működésének megszűnte (1950) után is folytatta pedagógiai és irodalmi munkásságát.

Első írása még tanítóképzős korában jelent meg a Csíki Lapokban. Didaktikai írásait a Zsilvölgyi Magyarság, Aradi Közlöny, Hírlap, Vasárnap, Szövetség közölte. Aradi írók munkáiból állította össze gyermekek részére az Őszi vetés (Arad, 1945) című gyűjteményt. Pedagógiai kísérletezéseire jellemző Aradon megjelent két füzete: A globális tanítási módszer alkalmazásának lehetőségei (1947) és a magánolvasmányokat megkönnyítő Gyerünk hát olvasni! (1948). Mikes Kelemen halálának 200. évfordulójára verses drámát szerzett: A szultán kenyerén (Czilling Antal zenéjével), ez a munka kéziratban rekedt. Úttörő volt az audiovizuális oktatás korszerűsítésében betűjátszó villamos reflektorok kísérleti alkalmazásával.

Források[szerkesztés]