Mustamakkara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mustamakkara vörösáfonya lekvárral

A mustamakkara (fekete hurka) a véres hurkák csoportjába tartozik. Leginkább Finnországban, Tamperében népszerű étel, de az egész ország területén meg lehet venni. Hagyományosan vörös áfonya lekvárral eszik. Akkor a legízletesebb, ha hőtartó tálban viszik ki a piacra, és vásárlás után rögtön elfogyasztásra kerül. Általában úgy szokták felmelegíteni, hogy előtte serpenyőben megsütik.

A mustamakkarát források szerint a 16. század óta csinálják. Először üstben, majd tűzhelyen, manapság pedig serpenyőben sütik. Az állat megölése után a vékonybelébe töltenek összekeverve disznóhúst, disznóvért, rizst és fűszereket.

A mustamakkara árát nem annak súlya, hanem annak hossza vagy részeinek száma alapján határozzák meg. A nem tamperei finneknek első ránézésre furcsa kinézetű és ízű étel. Igazán csak a tampereiek tudják értékelni. Nagyon gyakran előítéletekkel fogadják. Számos, nem tamperei finn számára a mustamakkara furcsa ízű és kinézetű, s közülük csak kevesen fogadják el. A nagyobb termelők közé tartozik a Tapola, Savupojat and Teivon Liha.