Mozart: Zongoraverseny No. 17

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Wolfgang Amadeus Mozart No. 17. G-dúr zongoraversenye a Köchel-jegyzékben 453 szám alatt szerepel, és a Ployer II. melléknevet viseli.

Mozart ábrázolás bélyegen

Keletkezése-története[szerkesztés]

Mozart saját feljegyzése szerint, a versenyművet 1784. április 12-én fejezte be, és tehetséges tanítványának Barbara Ployernek ajánlotta. A mű premierjének időpontja bizonytalan. Egyes vélemények szerint maga Ployer kisasszony mutatta be a művet 1784. június 13-án apja döblingi házában rendezett koncerten. Michael Lorenz szerint Mozart soha nem várt két hónapot elkészült műve bemutatására. Feltételezése szerint, a művet a Kärntnertortheater-ben Regina Strinasacchi szólójával 1784.április 29-én mutatták be.

Szerkezete, jellemzői[szerkesztés]

A mű a partitúra szerint zongorára, fuvolára, két oboára, két basszetkürtre, két kürtre és vonósokra íródott.

Tételei:

  1. Allegro
  2. Andante ( C dúrban )
  3. Allegretto – Presto

Az első tétel a franciás indulózenék típusába tartozik, de feszes tartását a kíséret egyenletes, szaggatott nyolcadmozgása kecsessé oldja. A lassú tétel megindító, beszédes egyszerűségét fél évszázaddal később Schumann zongoramuzsikájában leljük fel ismét. A finálé népies bája már nem annyira az olasz buffo operáknak, mint inkább a német Singspieleknek köszönheti eredetét. Johannes Brahms írt két kadenciát a műhöz,( WoO 13.)

Ismertség, előadási gyakoriság[szerkesztés]

Hangversenyen, hanglemezen, vagy elektronikus médiákban viszonylag gyakrabban hallgatható darab. 2006-ban, a Mozart-év kapcsán a Magyar Rádió MR3-Bartók Rádiójának Mozart összes művét bemutató sorozatában hallható volt, a zongoraszólamot Alfred Brendel játszotta, a St. Martin-in-the-Fields Kamarazenekart Neville Marriner vezényelte.

Források[szerkesztés]

  • Lorenz, Michael (2006) "New And Old Documents Concerning Mozart's Pupils Barbara Ployer And Josepha Auernhammer", Eighteenth-Century Music 3/2, (Cambridge University Press).
  • Pándi Marianne: Hangverseny-kalauz II. Versenyművek (Zeneműkiadó, 1973)
  • Hutchings, A. 1997. A Companion to Mozart's Piano Concertos, Oxford University Press. ISBN 0-198-16708-3
  • RTV Részletes, 2006. évfolyama, Magyar Rádió Zrt. HU ISSN 1418-3544
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap