Mozart: Zongoraverseny No. 16

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Wolfgang Amadeus Mozart No. 16. D-dúr zongoraversenye a Köchel-jegyzékben 451. szám alatt szerepel.

Mozart (unfinished) by Lange 1782.jpg

Keletkezése-története[szerkesztés]

Mozart a versenyművet 1784. március 22-én fejezte be, akadémiáira írta, melyek során Bécsben a Burgtheaterben és a Trattnerhofban maga adta elő zongoraversenyeit, kimagasló sikerrel. Akadémiái Bécsben művészi és társadalmi eseményszámba mentek. Apjának írt levelében a No. 15.( K. 450) zongoraversennyel hasonlítva össze a D-dúr zongoraversenyt, az előbbit nehezebbnek véli.

Szerkezete, jellemzői[szerkesztés]

A mű a partitúra szerint zongorára, fuvolára, két oboára, két basszetkürtre, két kürtre két trombitára, üstdobra és vonósokra íródott. A D-dúr hangnem fényes jellegének megfelelően Mozart a zenekart a trombitákkal és a dobokkal bővítette ki. Tételei:

  1. Allegro assai
  2. Andante (G-dúrban)
  3. Allegro di molto

Az első tétel a francia koncertek katonás jellegét veszi át határozott indulótémájával. A lassú tétel érzékenyen egymásba simuló kis-szekund lépésekből bontakozik ki. A zárótétel ismét pezsgő operafinalé hangulatot teremt.

Ismertség, előadási gyakoriság[szerkesztés]

Hangversenyen, hanglemezen, vagy elektronikus médiákban viszonylag gyakrabban hallgatható darab. 2006-ban, a Mozart-év kapcsán a Magyar Rádió MR3-Bartók Rádiójának Mozart összes művét bemutató sorozatában hallható volt, a zongoraszólamot Alfred Brendel játszotta, a St. Martin-in-the-Fields Kamarazenekart Neville Marriner vezényelte.

Források[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap