Moszkva Védelméért emlékérem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Moszkva védelméért emlékérem szócikkből átirányítva)
Moszkva Védelméért emlékérem
Медаль «За оборону Москвы»
előnézete
előnézete
Adományozza a Szovjetunió
Típusegyfokozatú kitüntetés
IndoklásRészvétel Moszkva második világháborús védelme során kivívott szovjet győzelemben.
Státuszmár nem adományozható
Jellemzőiátmérő 32 mm sárgaréz
Statisztikák
Alapítás dátuma1944. május 1.
Kitüntetések száma1 028 600 fő
Viselési sorrend
Azonos rangú kitüntetésLeningrád Védelméért emlékérem
KapcsolatosOdessza Védelméért emlékérem

Szalagsáv
Szalagsáv

A Moszkva Védelméért emlékérem (oroszul: Медаль «За оборону Москвы», transzliteráció: Za oboronu Moszkvi) második világháborús szovjet katonai kitüntetés, melyet 1944. május 1-jén alapítottak. Tervezője Nyikolaj Moszkalev volt.

Az elismerésről[szerkesztés]

A kitüntetés annak állít emléket, hogy a németek és szövetségeseik elleni harcban Moszkva ostrománál milyen hősies helytállást tanúsítottak a várost védő Vörös Hadsereg, a haditengerészet és az NKVD katonái, valamint a város munkásai és lakói az 1941. október 19. és 1942. január 25. között zajló harcok során.

Kaphattak elismerést, azok a polgári személyek is, akik a sűrű légitámadások miatti kármentésben vagy a különböző védelmi vonalak erődítési munkálataiban vették ki részüket.

Külalakja[szerkesztés]

A medália elöl- és hátulnézeti képe.

A kitüntetés átmérője 32 milliméter és az anyaga sárgaréz. Az emlékérem előnézetén a Kreml fala előtt haladó T-34-es harckocsin vöröskatonák ülnek fegyverrel a kezükben. Az érme bal oldali részén a Minyin és Pozsarszkij emlékműve, a jobb oldalon a falba épített torony látható. A Kreml fala mögül kiemelkedik a kormány épülete, melynek tetején sarló kalapácsos zászlót lenget a szél. A kormányépület kupolája körül kötelékben repülő vadászgépek láthatók. A képi világot felső körívben «ЗА ОБОРОНУ МОСКВЫ». fordítása Moszkva védelméért felirat zárja. Az alsó részen látható félkörívben két babérkoszorú, melynek közepében ötágú csillag helyezkedik el.

A hátoldalon olvasható felirat «ЗА НАШУ СОВЕТСКУЮ РОДИНУ» fordítása a szovjet hazánkért. A felirat felett középen sarló és kalapács látható. Az érme minden felirata és képe domború. Az éremhez tartozó 24 milliméteres moaré szalagsáv pirossal szegett olíva fehér, melynek középen fut kettő 4 milliméter vastag piros sáv. 1995. január 1-jéig összesen 1 028 600 fő részesült ebben a kitüntetésben és egyfajta veterán szovjet katonai kitüntetéssé is vált nagyszámú adományozása miatt.

Hasonlóan a Szovjetunió által adományozott kitüntetések nagy részéhez már nem adományozható, viszont a gyűjtők körében nagy becsben tartott, népszerű darab, emiatt kereskednek is vele.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Медаль «За оборону Москвы» című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]