Moraváni vénusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Moraváni Vénusz szócikkből átirányítva)
Moraváni vénusz
Moraváni vénusz (Moravany nad Váhom)
Moraváni vénusz (Moravany nad Váhom)
Szobrásznem ismert
Készítés idejei. e. 208. század
Felhasznált anyagokmamutcsont
Elhelyezkedése
Moraváni vénusz (Szlovákia)
Moraváni vénusz
Moraváni vénusz
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 48° 36′ 07″, k. h. 17° 52′ 15″Koordináták: é. sz. 48° 36′ 07″, k. h. 17° 52′ 15″
A Wikimédia Commons tartalmaz Moraváni vénusz témájú médiaállományokat.

A moraváni vénusz (szlovákul: Moravianska venuša) egy őskori mamutagyar szobrocska a gravettien kultúrából, melynek kora megközelítőleg i. e. 22 860 év. 1938-ban találták Moraván (szlovákul: Moravany nad Váhom) község Podkovica dűlőjében. Ez a mai Szlovákia területén talált legismertebb és talán egyik legrégebbi őskori művészeti tárgy.

A 7,6 cm magas szobor egy női alak torzója. A nemi jellege (mellek, szeméremajkak) kihangsúlyozott, mely termékenységi kultusszal lehet kapcsolatban. A fejet és a végtagokat készítője feltehetőleg mágikus okokból nem faragta ki. Megformálása a kelet-európai sztyeppék irányába mutat (Ukrajna, Kosztenki I). Szénizotópos kormeghatározás segítségével a Nyitra csermánhegyi (szlovákul: Čermáň) elszenesedett maradványok alapján i. e. 22 860 +- 400 évre datálták.

A szobrot ismeretlen földműves szántotta ki, ezért a leletkörülmények is tisztázatlanok maradtak. Tőle egy szudétanémet gyáros B. Germann vásárolta meg, aki pöstyéni fürdőben járt. Ezek után a lelet Németországba, Lothar Zotz professzorhoz került, aki Pöstyén környéki paleolit lelőhelyeken ásatásokat végzett. Ő a hitelességét megvizsgálandó Henri Breuil francia régésznek bocsátotta rendelkezésére. Így került a másolata a párizsi Musée de l'Homme múzeumba. A másolatra egy tanulmányútja során felfigyelt Emanuel Vlček antropológus és arra felhívta Juraj Bárta a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézete munkatársának figyelmét is. Szlovákiára Zotz hagyatékából 1967-ben került vissza.

Állítólag a Lopata nevű dűlőben is találtak a második világháború előtt egy hasonló szobrot, de az jelenleg ismeretlen helyen van. A szobor hitelessége felől is több történet kering.

Források[szerkesztés]

  • Pamiatky a Múzeá 2008/1
  • Bárta, Juraj 1965: Slovensko v staršej a strednej dobe kamennej. Bratislava.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]