Moraváni vénusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Moraváni vénusz
Moraváni vénusz (Moravany nad Váhom)
Moraváni vénusz (Moravany nad Váhom)
Szobrász nem ismert
Készítés ideje i. e. 208. század
Felhasznált anyagok mamutcsont
é. sz. 48° 36′ 07″, k. h. 17° 52′ 15″Koordináták: é. sz. 48° 36′ 07″, k. h. 17° 52′ 15″

A moraváni vénusz (szk. Moravianska venuša) egy őskori mamutagyar szobrocska a gravettien kultúrából, melynek kora megközelítőleg i.e. 22860 év. 1938-ban találták Moraván (szk. Moravany nad Váhom) község Podkovica dűlőjében. Ez a mai Szlovákia területén talált legismertebb és talán egyik legrégebbi őskori művészeti tárgy.

A 7,6 cm magas szobor egy női alak torzója. A nemi jellege (mellek, szeméremajkak) kihangsúlyozott, mely termékenységi kultusszal lehet kapcsolatban. A fejet és a végtagokat készítője feltehetőleg mágikus okokból nem faragta ki. Megformálása a kelet-európai sztyeppék irányába mutat (Ukrajna, Kostenkien I). Radiokarbon vizsgálat segítségével a Nyitra csermánhegyi (szk. Čermáň) elszenesedett maradványok alapján i.e. 22860 +- 400 évre datálták.

A szobrot ismeretlen földműves szántotta ki, ezért a leletkörülmények is tisztázatlanok maradtak. Tőle egy szudétanémet gyáros B. Germann vásárolta meg, aki pőstyéni fürdőben járt. Ezek után a lelet Németországba, F. L. Zotz professzorhoz került, aki Pőstyén környéki paleolit lelőhelyeken ásatásokat végzett. Ő a hitelességét megvizsgálandó H. Breuil francia régésznek bocsátotta rendelkezésére. Így került a másolata a párizsi Museé de ľ Home múzeumba. A másolatra egy tanulmányútja során felfigyelt Emanuel Vlček antropológus és arra felhívta Juraj Bárta a nyitrai Régészeti Intézet munkatársának figyelmét is. Szlovákiára Zotz hagyatékából 1967-ben került vissza.

Állítólag a Lopata nevű dűlőben is találtak a második világháború előtt egy hasonló szobrot, de az jelenleg ismeretlen helyen van. A szobor hitelessége felől is több történet kering.

Források[szerkesztés]

  • Pamiatky a Múzeá 2008/1
  • Bárta, Juraj 1965: Slovensko v staršej a strednej dobe kamennej. Bratislava.

További információk[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]