Monnow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Monnow
A Monnow folyó Skenfrithnél
A Monnow folyó Skenfrithnél
Közigazgatás
Országok  Wales,  Anglia
Földrajzi adatok
Hossz42 km
Forrás Cefn Hill (Craswall)
Torkolat Wye
é. sz. 51° 48′ 20″, ny. h. 2° 42′ 49″Koordináták: é. sz. 51° 48′ 20″, ny. h. 2° 42′ 49″
A Wikimédia Commons tartalmaz Monnow témájú médiaállományokat.

A Monnow (walesiül: Afon Mynwy) folyó, amely átszeli délnyugat Herefordshire-t, Angliát és kelet Monmouthshire-t, majd Monmouthnál a Wye-ba torkollik.

A folyó a Craswall melletti Cefn Hill-en ered, a walesi Black Mountains lábainál. Déli irányban folyik, Clodock mellett felveszi az Escley Brook és az Olchon Brook vizeit, majd Pandy mellett beletorkollik az Afon Honddu is.[1] Rövid szakaszon keleti irányban folyik majd ismét délnek tart és Monmouthban a Wye folyóba torkollik. Teljes hossza 26 mérföld (42 kilométer). A folyó hosszabb szakaszon a walesi-angol határt képezi. Völgyében turistaútvonalat alakítottak ki, az úgynevezett Monnow Valley Walk-ot. Monmouthban a középkori Monnow híd ível át felette. Egykoron jelentős barna pisztráng populáció élt benne. A halállomány jelentősen megcsappant a túlzott halászat miatt. A foganatosított védelmi intézkedéseknek köszönhetően 2008 óta viszont ismét nőni kezdett a populáció.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Monnow and Honddu confluence at Alltyrynys - OS grid SO3323. Geograph Britain and Ireland. (Hozzáférés: 2012. április 5.)
  2. The River Monnow at Skenfrith - OS grid SO4520. Geograph Britain and Ireland. (Hozzáférés: 2012. április 5.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a River Monnow című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]