Moeraki-sziklák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Moeraki-sziklák napfelkeltekor.
A Moeraki-sziklák egy csoportja.

A Moeraki-gömbsziklák szokatlanul nagy, csaknem gömb alakú vagy lekerekített sziklaalakzatok az új-zélandi Moeraki és Hampden között az otagoi tengerparton. A maorik legendája úgy tartja, hogy a sziklák egy ezer évvel ezelőtti hajótörésből származó rakomány darabjai, egy szerencsétlenül járt óriás vitorláskenuból, az Areiteuruból kiesett lopótökök lennének.

A sziklaalakzatok az 1850-es évekből származó leírások alapján kezdtek a köztudatba kerülni, ma pedig a hely már kedvelt turistalátványossággá vált.

Földrajzi elhelyezkedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Moeraki-gömbsziklák Új-Zéland Déli-szigetén, Oamarutól 40 km-re délre, Moeraki és Hampden községek közötti partszakaszon figyelhetők meg, a d. sz. 45° 20′ 43″, k. h. 170° 49′ 34″ koordinátapozíció környékén. Egyesével vagy csoportosan helyezkednek el, néha a hullámzás és az erózió következtében egyre újabbak is előtűnnek. Ugyanakkor az 1848-ban W.B.D. Mantell által a partot ábrázoló festett képen még sokkal több szikla volt megfigyelhető.

Megjelenésük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sziklaalakzatok szürkés színű, gyakran igen szabályos gömb alakú, de mindenképpen feltűnően kerek, nagyméretű konkréciók. Koruk mintegy 65 millió év, és nem abrázió vagy szél formálta őket, hanem az igazgyöngy keletkezéséhez hasonló folyamat által, karbonátok héjas kristályosodásával jöttek létre.[1][2][3][4]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Boles, J.R., C.A. Landis, and P. Dale, 1985, The Moeraki Boulders; anatomy of some septarian concretions, Journal of Sedimentary Petrology, vol. 55, n. 3, p. 398-406.
  2. Fordyce, E., and P. Maxwell, 2003, Canterbury Basin Paleontology and Stratigraphy, Geological Society of New Zealand Annual Field Conference 2003 Field Trip 8, Miscellaneous Publication 116B, Geological Society of New Zealand, Dunedin, New Zealand. ISBN 0-908678-97-5
  3. Forsyth, P.J., and G. Coates, 1992, The Moeraki boulders. Institute of Geological & Nuclear Sciences, Information Series no. 1, (Lower Hutt, New Zealand)
  4. Thyne, G.D., and J.R. Boles, 1989, Isotopic evidence for origin of the Moeraki septarian concretions, New Zealand, Journal of Sedimentary Petrology. v. 59, n. 2, p. 272-279.


Ez a szócikk részben vagy egészben a Moeraki Boulders című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a szócikk részben vagy egészben a Moeraki Boulders című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.