Misztrál (szél)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A szelek elnevezése a Földközi tenger térségében

A misztrál erős, hideg, északnyugati szél, amely a Francia-középhegység fennsíkjáról a Földközi-tenger térsége felé, az Oroszlán-öbölbe (Golfe du Lion) fúj, az északi mediterrán térségben.[1] Franciaországban arra az erőteljes, hideg, északi vagy északnyugati szélre utal, amely felgyorsul amikor áthalad a Rhône és a Durance folyók völgyein, a Földközi-tenger partja felé haladva.[2] Nagy hatással van a francia mediterrán partokra, és gyakran hirtelen viharokat okoz a mediterrán térségben Korzika és a Baleár-szigetek között.[3]

A misztrál folyamatos szelet termel. Néha csak egy vagy két napig tart, gyakran több napig, és néha több mint egy hétig.[3] Gyakran meghaladja a 66 km/h-t, néha elérve a 185 km/h-t is. A leggyakoribb télen és tavasszal, és legerősebb a két évszak közötti átmenetben.

Neve[szerkesztés]

A neve a különböző nyelveken:

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mistral (wind) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Oxford English Dictionary
  2. Petit Larousse Illustre (1997)
  3. a b Météo-France website