Miklós leszboszi uralkodó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Niccolo Gattilusio
Leszbosz szigetének utolsó uralkodója
Miklós
Uralkodási ideje
1458 1462
Elődje Dominik
Utódja -
Életrajzi adatok
Uralkodóház Gattilusi család
Született 1415 után
Phókaia
Elhunyt 1462
Konstantinápoly
Édesapja I. Teodór leszboszi uralkodó
Édesanyja Orietta Doria
Testvére(i)
SablonWikidataSegítség

Miklós (megh. 1462.) Leszbosz hatodik és egyben utolsó uralkodója, a Gattilusi-dinasztia tagja.

I. Teodór leszboszi uralkodó és Orietta Doria legfiatalabb fia volt.

Dominik nevű bátyja vette át Leszbosz irányítását apjuktól 1455-ben és Miklós Lemnosz szigetének élére állította. Miklós viszont azon mesterkedett, hogy megkaparintsa a hatalmat, a lemnosziakat fellázította Dominik ellen, az egyre ellenségesebb törökök előtt is igyekezett helyzetét aláásni és szigetén is önállóan törekedett kormányozni, ennek köszönhetően az oszmán flotta gyorsan elfoglalta Lemnoszt 1456-ban. Miklós ekkor hűséget is fogadott II. Mehmed szultánnak.

Alighogy elhárítottak pápai segítséggel egy török inváziót Leszbosznál, röviddel a harcok után Miklós elfogta bátyját azzal vádolva, hogy a törökök szövetségese. Dominikot börtönbe vetette, ahol nem sokkal később megfojtotta. Mehmeddel le is paktált, katalán kalózokat fogadott zsoldjába, hogy azok raboljanak, s a zsákmányt felosztotta volna a szultánnal, holott bátyja és elődei kötelezték magukat más országok előtt, hogy tiltani és büntetni foglyák a kalóztevékenységet. A katalánok azonban török célpontok ellen intéztek támadásokat Anatóliában, ahol foglyokat is ejtettek és rabszolgapiacokon értékesítettek. Mivel Mehmed birodalmát érte a támadás, ez szolgáltatott számára kellő ürügyet, hogy Leszboszt lerohanja.

1462-ben Konstantinápolyból Aszoszba vezényeltek egy janicsár különítményt és szeptember 1-jén összeállt a flotta is Mahmud pasa parancsnoksága alatt. Miklós fegyveres erői 5000 embert tettek ki (olaszok, görögök, katalánok), amelyek a székhelyt, Mitilínit védték a polgári lakossággal. A törökök a szigetet feldúlták, ám Miklóst ez nem félemlítette meg, sőt nagyon elbizakodottan úgy gondolta képes lesz ellenállni az oszmánoknak. A négy napig tartó harcokban nem sikerült megtörni védőket. Ekkor Mehmed hat nehézágyúval lövetni kezdte Mitilínit, majd miután a falakat jelentősrészt ledöntötték, a janicsárok be tudtak nyomulni a váron belülre, ahonnan a védőket kiszorították. Miklós, hogy elkerülje a teljes megsemmisítést, kapitulált és a többi sziget is megnyitotta kapuit az oszmán flotta előtt. Az invázió megvalósítása kevesebb mint egy hónapot vett igénybe a törököknek.

Miklóst és családját megalázó fogságba hurcolták Konstantinápolyba több száz szigetlakóval egyetemben. Miklós kényszerből áttért az iszlám hitre. Testvérét, Máriát, Sándor trapezunti társcsászár özvegyét, aki állítólag kivételes szépségű volt, a szultán háremébe vitték. Miklós Sándor nevű fiát lefejezték. Megaláztatásának tetejében Miklósnak élete hátralévő idejében a szultán jobb oldalán kellett ülnie folyton, akárcsak egy kutyának. Rövidesen megfojtották.

Miklóssal véget ért a Gattilusiak több mint egyévszázados kora Leszboszon és követte az Oszmán Birodalom kerek négyszázötven esztendeig tartó uralma.