Mike Huckabee

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Dale "Mike" Huckabee

Mike Huckabee (1955. augusztus 24. –) az Amerikai Egyesült Államok Arkansas tagállamának volt kormányzója 1996 és 2007 között. A 2008-as amerikai elnökválasztás republikánus jelöltjei közül a második helyen végzett John McCain után.

Karrierje[szerkesztés]

Tanulmányait a Hope High Schoolon és a Ouachita Baptist Universityn végezte. Utóbbin magna cum laude minősítéssel végzett. Különböző baptista egyházaknál szolgált, egy vallásosan orientált televíziócsatornának volt az elnöke. Először 1992-ben próbált bejutni a Szenátusba, de csak a szavazatok 40%-át szerezte meg, és ezzel elvesztette a választást. 1996-tól Arkansas tagállam kormányzója, a Republikánus Párt képviseletében, mely tisztet 2007-ig töltötte be. Ezzel ő lett minden idők harmadik leghosszabb időt hivatalban töltő arkansas-i kormányzója. Kampányprogjamjai között szerepelt az iskolai támogatások egyenletesebb elosztása, valamint a természeti erőforrások hatékonyabb felhasználása. Népszerűségének növelése érdekében az Arkansas folyó teljes hosszát beutazta hajóval.Latin-Amerika országaiból érkező bevándorlók számára tett lehetővé különböző ösztöndíjakat. 2005 áprilisában megvétózott egy törvényjavaslatot, ami arról szólt hogy a szórakoztató-negyedekben engedélyezné a nyilvános alkoholfogyasztást. Ciklusa végén főként azzal vádolták hogy támogatta 5 adónem emelését, és 63%-kal növelte az állami kiadásokat. Habár azt mondta, hogy állama hivatala alatt 850 millió dollár fölösleget élvezhetett, rávilágítottak, hogy a tagállam adóssága elérte az 1 milliárd dollárt. Terminusa 2007. január 9-én ért véget, az új kormányzó Mike Beebe lett, a demokrata párt színeiben.

Magánélete[szerkesztés]

Nős, felesége Janet, három gyermekük van: David, John Mark és Sarah. Rockbandájával, a Capitol Offense nevű együttessel gyakran lép fel politikai rendezvényeken. Az amerikai közvélemény ezenkívül főként arról ismeri, hogy sikerült 50 kilogrammot fogynia igen rövid idő alatt, ezenkívül az egészséges életmód nagy szószólója.