Mijo Gorski

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mijo Gorski
Született1952. szeptember 17. (71 éves)
Gora Veternička
Foglalkozása
  • katolikus pap
  • katolikus püspök
Tisztsége
  • epidaurumi címzetes püspök
  • címzetes püspök (2010. május 3. – )
  • segédpüspök (2010. május 3. – )
zágrábi segédpüspök
Vallásarómai katolikus egyház
Szentelők
A Wikimédia Commons tartalmaz Mijo Gorski témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mijo Gorski (Gora Veternička, 1952. szeptember 17. –) horvát katolikus pap, a Zágrábi főegyházmegye segédpüspöke.

Élete[szerkesztés]

Gorski püspök horvát római katolikus családban született hetedik gyermekként a Horvát Zagorje régióban.

Tanulmányai[szerkesztés]

Miután elvégezte az általános iskolát és a gimnáziumot a zágrábi Šalatai Érseki Kisszemináriumban, beiratkozott a zágrábi Főegyházmegyei Teológiai Szemináriumba és ezzel egy időben a Zágrábi Egyetemre, ahol 1977-ig tanult[1], majd felszentelték 1977. június 26-án a Zágrábi főegyházmegye papjává[2] filozófiai és teológiai tanulmányainak befejezése után.

Lelkészi és nevelői munka[szerkesztés]

Felszentelése után Gorski atya 1978-tól 1979-ig káplánlént szolgált Vrbovecben, 1979-től 1982-ig pedig a zágrábi Szent Balázs-plébánián. 1982-től 1997-ig a zágrábi Dugave-i Szent Máté-plébánia adminisztrátoraként szolgált, ahol plébániatemplomot is épített. 1997-től 1998-ig a szamobori Szent Anasztázia-plébánia kormányzója és az Okići esperesség esperese volt.

1998-tól 2002-ig a zágrábi Szent Balázs-plébánia plébánosa volt, amikor egyben Zágráb város püspöki helynökeként is szolgált. Gorskit kinevezték a zágrábi prímási káptalan kanonokává, valamint az egyházmegyei papságot és más egyházi tisztviselőket ellátó hőegyházmegyei intézmény igazgatójává. Tagja a Presbiteri Tanácsnak és a Zágrábi Főegyházmegye Tanácsadóinak Szövetségének.[1]

főpap 2010. május 3-án XVI. Benedek pápa Epidaurum címzetes püspökévé és a Zágrábi főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. 2010. július 3-án Josip Bozanić bíboros Valentin Pozaić és Ivan Šaško püspökké szentelte a zágrábi Nagyboldogasszony-székesegyházban.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mijo Gorski című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački (croatian nyelven). A Horvát Püspöki Konferencia hivatalos honlapja. (Hozzáférés: 2020. május 28.)
  2. catholic-hierarchy.org: Bishop Mijo Gorski (angol nyelven). (Hozzáférés: 2023. május 25.)