Ugrás a tartalomhoz

Mihály István (újságíró)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mihály István
Született1963. október 21.
Bánffyhunyad
Nemzetiségemagyar
SablonWikidataSegítség

Mihály István (Bánffyhunyad, 1963. október 21. –) erdélyi származású rádiós és lapszerkesztő, műsorvezető, esszéíró, médiakritikus.

Életútja[szerkesztés]

Szülei: Mihály István, Valki Erzsébet. 1982-ben érettségizett Bánffyhunyadon. 1983-1988 közt a Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar-angol szakos hallgatója, 1988-ban szerzett diplomát. 1988-1990 közt tanár, 1990 márciusától 1993 novemberéig a Bukarestben megjelenő Fiatal Fórum (1993-tól Ifi Fórum, csíkszeredai székhellyel) hetilap szerkesztője, majd rovatvezetője, 1990-1996 közt másodállásban a Kalotaszeg kulturális folyóirat főszerkesztő-helyettese, illetve felelős szerkesztője  1993 novemberéről főállásban a regionális, közszolgálati Kolozsvári Rádió szerkesztője és műsorvezetője, az évek során többek közt a Hangoló, az Örökmozgó, a Sokfülközt, a Körhinta, a Sajtóklub, a Rockmalom, a Zenetár farmerben, a Zeneterefere és a Retrómánia című műsorokat szerkesztette, vezette, készítette, valamint a Nahát, a Behálózva, a Nyelven innen, nyelven túl című rovatokat.

1985 óta publikál irodalmi, filmes és rockzenei témájú esszéket, glosszákat, recenziókat, kritikákat, tanulmányokat, verseket, fordításokat folyóiratokban, évkönyvekben, önálló kötetekben, antológiákban, hetilapokban, internetes portálokon (többek közt a Korunk, a Helikon,  A Hét,  a Filmtett, a Filmspirál,  a Filmkultúra, a Látó, a Fiatal Fórum, a Zabhegyező hasábjain); három bűnügyi kisregényt is írt, ezek közül kettő jelent meg kötetben.

1997-2004 közt részt vett a Szabó Csaba által vezetett Szórványtengely-mozgalom és a Fehér Holló Médiaklub munkájában, Erdély-szerte több tucat könyvbemutatón és szórványtengely találkozón újságírók, írók, publicisták próza-, esszé- és tanumányköteteit méltatta, recenzálta.

Verseit többek közt a Fiatal Fórum, a Helikon és a Korunk közölte.

Művei[szerkesztés]

Kötetei[szerkesztés]

  • Tárlat. Esszék, tanulmányok; (társzerzőkkel) Kriterion Kiadó, Bukarest, 1991
  • Ördögi kör; két bűnügyi kisregény, Alsand Kiadó, Kolozsvár, 1995
  • A képernyő jótékony homálya; esszék, tanulmányok, Világhírnév Kiadó, Kolozsvár, 2009
  • Örömszakadtáig; kisesszék, glosszák, jegyzetek, Világhírnév Kiadó, Kolozsvár, 2010
  • Noi. Mi.; esszék (társzerzőkkel), Világhírnév Kiadó, Kolozsvár, 2010 [1]

Díjai, kitüntetései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Minorităţile etnice în mass-media din România şi Ungaria. Există antidot la stereotipuri. www.icr.ro. (Hozzáférés: 2024. június 16.)
  2. Szakmai elismerések az újságíróknak (magyar nyelven). Bukaresti Rádió. (Hozzáférés: 2024. június 16.)

Források[szerkesztés]