Microsoft Virtual PC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Microsoft Virtual PC
PL OS Microsoft Virtual PC 2007.jpg

Fejlesztő Microsoft
Legfrissebb stabil
kiadás
2007 SP1 (6.0.210.0) (Win), 7.0.3 (Mac)
(2009. február 20. (Win), 2007. augusztus 14. (Mac))
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Operációs rendszer Mac OS X, Windows
Kategória emulátor, virtuális gép
Licenc kereskedelmi
A Microsoft Virtual PC weboldala

A Microsoft Virtual PC egy virtualizációs csomag a Microsoft Windows és a Mac OS operációs rendszerekre, melyet eredetileg a Connectix gyártott, majd később megvásárolt a Microsoft. A termék nevében a virtual szó jelentése: virtuális. (Röviden szólva: egy virtuális gép, vagy virtuális számítógép.)

A Virtual PC egy szabványos (IBM PC-kompatibilis) személyi számítógépet, és a hozzá tartozó hardvert emulálja. Így a legtöbb PC-re elérhető operációs rendszert képes futtatni, bár problémák merülhetnek fel az olyan ismeretlen operációs rendszer telepítésekor, melyet nem céloztak meg kifejezetten a Virtual PC fejlesztésekor. Így az emulált hardver sem biztos, hogy tökéletesen működik, de az is megeshet, hogy bizonyos operációs rendszerek egyáltalán nem futnak.

A Virtual PC első változatát eredetileg Macintosh-ra fejlesztették, és 1997 júniusában adták ki. Négy év múlva, 2001 júniusában kiadták az első Windowsra készült változatot, a 4.0-s verziószámút. A Microsoft Corporation később megszerezte a Virtual PC jogait a Connectixtől 2003 februárjában, valamint egy másik, még kiadatlan termékét ugyanettől a cégtől, a Virtual Serverét.

A jelenlegi változat Windows rendszerre a Microsoft Virtual PC 2007. Ennek megfelelője Macintosh platformra a 6.1-es verzió.

Hasonló konkurens termékek többek közt a VMware (csak x86-ra) és a Bochs (nyílt forráskódú).

Külső hivatkozások[szerkesztés]