Michelle Nicolle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michelle Nicolle
Életrajzi adatok
Született1969január 24. (55 éves)
Származásausztrál
Pályafutás
Műfajokdzsessz
EgyüttesMichelle Nicolle Quartet
Hangszerénekhang
Tevékenységénekes
Hangminta
To Late or Not Too

Michelle Nicolle weboldala
SablonWikidataSegítség

Michelle Nicolle (Angaston(wd), Ausztrália, 1969. január 24. − ) ausztrál dzsesszénekesnő.

Életpályája[szerkesztés]

Nyolcévesen kezdett hegedűlni; az 1970-es években. Ma Ausztrália legkiválóbb dzsesszénekeseként ünneplik. Olyan énekesek neve merül fel vele kapcsolatban, mint Betty Carter, Mel Tormé vagy Ella Fitzgerald.

Vidéki lányként Michelle popzenét és régi filmdalokat hallgatva nőtt fel. A Barossa Valley Schools zenekarában szerepelt. Kornetten játszott egy helyi indulózenekarban,[1] és énekelt szólóban és kórusban egyaránt.

1985-ben Michelle-t bekerült az Adelaide Egyetemre. Csak 1986-ban kezdett érdeklődni a dzsessz iránt. Az Adelaide Connection Jazz Choirban énekelt akkor és először hallotta Billie Holidayt, Ella Fitzgeraldot, és halott Chet Bakerről. Rövidesen elmerült a zenéjükben.

Elkezdett foglalkozni Miles Davisszel, Freddie Hubbarddal, Charlie Parkerral, Dizzy Gillespie-vel. Megtanulta az improvizáció nyelvét.

1995-ben Michelle Melbourne-be költözött.

Az 1998-as Wangaratta Nemzetközi Jazz Fesztiválon megkapta a National Jazz Awardot. A zsűriben volt Sheila Jordan, Laurence Hobgood és Kurt Elling is.

Diplomája van a University of Adelaide-től, a Melbourne-i Egyetemen és a Victorian College of the Arts Secondary Schoolon tanít.

Nyolc CD-t adott ki, turnézott szerte Ausztráliában és Dél-Korea, Finnország és Csehország, Ázsia és Oroszország színpadain, a Tokyo Jazz Festivalon, North Sea Jazz Festivalon (Hollandia), Új-Zélandon, Törökországban, Észtországban, Indonéziában, Szingapúrban.

Albumok[szerkesztés]

  • 1998: Misterioso
  • 2001: After the Rain
  • 2003: The Crying Game
  • 2004: Keep Your Heart Righ
  • 2005: What Kind of Fool
  • 2009: The Loveliest Night
  • 2012: Mancini (+ Michelle Nicolle Quartet)

Filmek[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. marching band

Források[szerkesztés]