Michelangelo Palloni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michelangelo Palloni
Született 1637
Campi Bisenzio
Elhunyt 1712 (75 évesen)
Węgrów[1]
Állampolgársága Két Nemzet Köztársasága
Foglalkozása festőművész
A Wikimédia Commons tartalmaz Michelangelo Palloni témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Michelangelo Palloni (1637[2] – Węgrów, 1712)[3] olasz származású lengyel barokk festő, III. János lengyel király udvari festője.

Élete[szerkesztés]

Michelangelo Palloni Toszkánából származott. Kezdetben Firenzében és Rómában, majd Torinóban dolgozott. 1674-ben az arisztokrata Pac család révén a Lengyel–Litván Unióba került, és a Litván Nagyfejedelemség mecénásai támogatták, hogy templomokban freskókat készítsen.

1684-ben Varsóba költözött, Jan Dobrogost Krasiński szolgálatába állt, és a főúr palotáját díszítette a festményeivel. 1688-ban III. János király udvari festője lett. Az uralkodó kérésére a Wilanów-palotában dolgozott. A rydzynai kastélyban falfestményeket készített Leszczyńskiéknek. 1692-ben polikrómot festett a Szent István-székesegyház kápolnájában. Több más település templomában, kápolnájában is dolgozott, többek között Vilniusban, a Varsó melletti Bielanyban, Łowiczban.

Élete utolsó éveit a Krasiński család szolgálatában töltötte Węgrówban, ahol freskókat festett a plébániatemplomban és a református templomban. 1712-ben halt meg Węgrówban, a helyi plébániatemplomban temették el.

Palloni munkássága nagy hatással volt a 17. század végi és 18. század eleji litván festészetre.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. psb.21570.1
  2. Hobbes, James R.. Picture collector's manual adapted to the professional man, and the amateur. London: T&W Boone, 92. o. (1849) 
  3. Az egyetemes litván enciklopédiában születési időként 1642. szeptember 29.; halálozási adatnak „1711 és 1713 között” meghatározás szerepel.
  4. Pszükhé történetének freskói az alsó északi galériában találhatóak, III. János lengyel király megbízásából készültek.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Michelangelo Palloni című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]