Michael Harner

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Harner
Michael Harner (Foundation for Shamanic Studies)
Michael Harner (Foundation for Shamanic Studies)
Született1929. április 27.[1]
Washington[2]
Elhunyt2018. február 3. (88 évesen)[3]
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
  • antropológus
  • szakíró
  • régész
IskoláiKaliforniai Egyetem (PhD, antropológia)

A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Harner témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Michael Harner (Washington, 1929. április 27.2018. február 3.) amerikai antropológus, a Foundation for Shamanic Studies alapítója és a “core shamanism” megfogalmazója.

Harner arról ismert, hogy visszahozta a sámánizmust és a sámán-gyógyítást a modern világ köztudatába. Walsh és Grob jegyzik meg róla a Higher Wisdom című könyvükben: “Michael Harnert világszerte elismerik, mint a sámánizmus legismertebb hatóságát, akinek a tudása nagy befolyással van mind a tudományos, mind a köznapi világra. [...] Amit Yogananda jelentett a Hinduizmusnak és amit D. T. Suzuki jelentett a Zen-nek, az volt a jelentősége Michael Harnernak a sámánizmus érdekében. Ugyanis ő ezt a gazdag tradíciót visszahozta a modern nyugati világ eszméletébe”. Harner képzett tudós volt az antropológia területén. Tanulmányait 1963-ban végezte a University of California-n, Berkeley-ben. Ott, a Columbia University-n, a Yale University-n, és a New School for Social Research-ben dolgozott mint professzor, itt ő volt az antropológiai fakultásnak a vezetője.

Az Anthropology Section of the New York Academy of Sciences-nek is is volt dékánja. 1987-ben Harner elhagyta a tudományos környezetet, hogy minden idejét a sámánizmus megőrzésére, tanulására és továbbadására tudja fordítani. Ezt most, mint a Foundation for Shamanic Studies elnöke teszi. 2003-ban megkapta a “doctor honoris causa” kitüntetést, a California Institute of Integral Studies-től. Személyiségét és munkásságát 2009-ben az American Anthropological Association gyűlésén kiemelten ünnepelték. Szintén 2009-ben kapta az Institute of Health and Healing-től az Integrativ Medicine Award kitüntetést.

Legújabb publikációi[szerkesztés]

  • Harner, Michael, The Jivaro: People of the Sacred Waterfalls (University of California Press 1972)
  • Harner, Michael, Hallucinogens and Shamanism (Oxford University Press 1973)
  • Harner, Michael, The Way of the Shaman: A Guide to Power and Healing, Harper & Row Publishers, NY 1980
  • Harner, Michael, Cave and Cosmos: Shamanic Encounters with Another Reality. North Atlantic Books, Berkeley, 2013, ISBN 978-1-58394-546-9

Magyarul[szerkesztés]

  • A sámán útja. Erő és gyógyítás megváltozott tudatállapotokban; ford. Veszprémi Krisztina; Édesvíz, Bp., 1997

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Babelio (francia nyelven)
  2. The Life and Work of Michael Harner. (Hozzáférés: 2021. szeptember 19.)
  3. In Memoriam: MICHAEL J. HARNER, 1929 – 2018

További információk[szerkesztés]