Michael Harner

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Michael Harner
Michael Harner (Foundation for Shamanic Studies)
Michael Harner (Foundation for Shamanic Studies)
Született 1929. április 27.
Washington
Elhunyt 2018. február 3. (88 évesen)[1]
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
  • antropológus
  • szakíró

Michael Harner (Washington, 1929. április 27.2018. február 3.) amerikai antropológus. A Foundation for Shamanic Studies alapítója es a “core shamanism” megfogalmazója.

Harner arról ismert, hogy visszahozta a sámánizmust és a sámán-gyógyítást a modern nyugati világ hétköznapi tudatába. Walsh és Grob jegyzik meg róla a ‘Higher Wisdom’ című könyvükben: “Michael Harnert világszerte elismerik mint a sámánizmus legismertebb hatóságát, akinek a tudása nagy befolyással van mind a tudományos, mind a köznapi világra…. Amit Yogananda jelentett a Hinduizmusnak és amit D. T. Suzuki jelentett a Zen-nek, az volt a jelentősége Michael Harnernak a sámánizmus érdekében. Ugyanis ö ezt a gazdag tradíciót visszahozta a modern nyugati világ eszméletébe”. (1). Harner képzett tudós az antropológiában és tanulmányait 1963-ban végezte a University of California, Berkeley-ben. Ott, a Columbia University-n, a Yale University-n, és a New School for Social Research-on dolgozott mint professzor, itt ő volt az antropológiai fakultásnak a vezetője.

Az Anthropology Section of the New York Academy of Sciences-nek is a dékánja volt. 1987-ben elhagyta Harner a tudományos környezetet, hogy minden idejét csak a sámánizmus megőrzésére, tanulására és továbbadására tudja szánni. Ezt ő most mint a Foundation for Shamanic Studies főelnöke teszi. 2003-ban kitüntetést kapott mint “doctor honoris causa” a California Institute of Integral Studies-töl. Személyiségét és munkásságát 2009-ben az American Anthropological Association gyűlésén kiemelten ünnepelték. Szintén 2009-ben kapta az Institute of Health and Healingtől az Integrativ Medicine Award kitüntetést.

Legújabb publikációi[szerkesztés]

  • Harner, Michael, The Jivaro: People of the Sacred Waterfalls (University of California Press 1972)
  • Harner, Michael, Hallucinogens and Shamanism (Oxford University Press 1973)
  • Harner, Michael, The Way of the Shaman: A Guide to Power and Healing, Harper & Row Publishers, NY 1980
  • Harner, Michael, Cave and Cosmos: Shamanic Encounters with Another Reality. North Atlantic Books, Berkeley, 2013, ISBN 978-1-58394-546-9.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]