Michael Harner

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Michael Harner
Michael Harner (Foundation for Shamanic Studies)
Michael Harner (Foundation for Shamanic Studies)
Született 1929. április 27.
Washington
Elhunyt 2018. február 3. (88 évesen)[1]
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
  • antropológus
  • szakíró
Munkáltató Yale Egyetem

Michael Harner (Washington, 1929. április 27.2018. február 3.) amerikai antropológus. A Foundation for Shamanic Studies alapítója es a “core shamanism” megfogalmazója.

Harner arról ismert, hogy visszahozta a sámánizmust és a sámán-gyógyítást a modern nyugati világ hétköznapi tudatába. Walsh és Grob jegyzik meg róla a ‘Higher Wisdom’ című könyvükben: “Michael Harnert világszerte elismerik mint a sámánizmus legismertebb hatóságát, akinek a tudása nagy befolyással van mind a tudományos, mind a köznapi világra…. Amit Yogananda jelentett a Hinduizmusnak és amit D. T. Suzuki jelentett a Zen-nek, az volt a jelentősége Michael Harnernak a sámánizmus érdekében. Ugyanis ö ezt a gazdag tradíciót visszahozta a modern nyugati világ eszméletébe”. (1). Harner képzett tudós az antropológiában és tanulmányait 1963-ban végezte a University of California, Berkeley-ben. Ott, a Columbia University-n, a Yale University-n, és a New School for Social Research-on dolgozott mint professzor, itt ő volt az antropológiai fakultásnak a vezetője.

Az Anthropology Section of the New York Academy of Sciences-nek is a dékánja volt. 1987-ben elhagyta Harner a tudományos környezetet, hogy minden idejét csak a sámánizmus megőrzésére, tanulására és továbbadására tudja szánni. Ezt ő most mint a Foundation for Shamanic Studies főelnöke teszi. 2003-ban kitüntetést kapott mint “doctor honoris causa” a California Institute of Integral Studies-töl. Személyiségét és munkásságát 2009-ben az American Anthropological Association gyűlésén kiemelten ünnepelték. Szintén 2009-ben kapta az Institute of Health and Healingtől az Integrativ Medicine Award kitüntetést.

Legújabb publikációi[szerkesztés]

  • Harner, Michael, The Jivaro: People of the Sacred Waterfalls (University of California Press 1972)
  • Harner, Michael, Hallucinogens and Shamanism (Oxford University Press 1973)
  • Harner, Michael, The Way of the Shaman: A Guide to Power and Healing, Harper & Row Publishers, NY 1980
  • Harner, Michael, Cave and Cosmos: Shamanic Encounters with Another Reality. North Atlantic Books, Berkeley, 2013, ISBN 978-1-58394-546-9.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]