Mentés Másként Trió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mentés Másként Trió
Információk
Eredet  Magyarország
Aktív évek 2005 – napjainkig
Műfaj Népzene
Tagok
Lipták Dánielhegedű
Fábri Gézakoboz, tambura, ének
Fábri-Ivánovics Tünde – ének, ütőhangszerek

A Mentés Másként Trió weboldala

A Mentés Másként Trió egy 2005-ben alapított együttes, amely elsősorban a magyarság és a szomszéd népek hagyományos népzenéjét játssza. Tagjai: Fábri-Ivánovics Tünde, Fábri Géza és Lipták Dániel.

Története[szerkesztés]

Az együttes elsősorban a magyarság és a szomszéd népek hagyományos népzenéjét játssza. Zenéjüket saját maguk leginkább „újraénekelt népzenének” tekintik.[1] Dalaikat az eredeti népzene anyagából, eredeti technikákkal bontják ki, megelégedve a hagyományos népi hangszerelés eszközeivel. A táncházmozgalom hatására elsősorban a Délvidék, Erdély, valamint a moldvai csángók népzenéjével foglalkoznak.

Fábri Géza 1984-ben talált rá a kobozra, erre a népi pengetős hangszerre, amely csak a magyar nyelvterület keleti peremén maradt fönn, akkor végképp elköteleződött a moldvai csángó magyarok varázslatos kultúrája, hangszeres zenéje iránt. 2003-ban kezdett együtt dolgozni Ivánovics Tündével, elkészítve a Mentés másként... című lemezt. Lipták Dániel ekkor még vendégként muzsikált. A mai fölállás végül 2005-re állt össze. A zenekar tagjainak közös munkáját megkönnyíti, hogy a szegedi piarista gimnázium művészeti iskolájában munkatársak.

Diszkográfia[szerkesztés]

  • Mentés másként – Újraénekelt moldvai csángó-magyar népdalok – 2005.
  • Menyegző – Balladák és kolindák Bartóknak – 2007.
  • Élő nap – 2008.
  • Hegyek-völgyek között - 2015.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]