Medvedina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Medvedina-barlang (Medvedina špilja)
A Medvedina bejárata
A Medvedina bejárata
Hossz160 m
Elhelyezkedése
Medvedina-barlang (Horvátország)
Medvedina-barlang
Medvedina-barlang
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 42° 57′ 36″, k. h. 16° 00′ 53″Koordináták: é. sz. 42° 57′ 36″, k. h. 16° 00′ 53″

A Medvedina (horvátul: Medvedina špilja, Medvidina špilja) egy barlang Horvátországban, Biševo szigetén.

Leírása[szerkesztés]

A barlang a sziget déli oldalán, a Trešjavac-öbölben található. A bejárat a tenger felszínén található, 14 méter széles és 20 méternél magasabb. A barlang befelé fokozatosan szűkül és magassága is csökken, így legalsó részén nagyon keskeny és alacsony. Körülbelül 160 méter hosszú. A barlang egy kis partszakaszban ér véget, amelyet csak kishajóval lehet elérni.

A barlang jelentős, mivel a világ egyik legveszélyeztetettebb emlősének, a mediterrán barátfókának (Monachus monachus), amely egy nagyon ritka fókafaj egykori élőhelye. A barlang végén lévő partot a mediterrán barátfókák szaporodási helyeként jegyezték fel. A barlangot is erről a tengeri emlősről (sredozemna medvjedica) nevezték el. A barlang 1967 óta védett.

Források[szerkesztés]

Hrvatska enciklopedija – Medvedina (horvátul)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Medvidina špilja című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.