Mary Boleyn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mary Boleyn
Boleyn Mária
Boleyn Mária
Született1499. június 19.
Blickling Hall
Elhunyt1543. július 19. (43-44 évesen)[1][2]
Essex[3]
Állampolgárságaangol
Házastársa
  • William Carey (1520–1528)[4]
  • William Stafford[4][5]
ÉlettársaVIII. Henrik[4]
Gyermekei
  • Henry Carey, 1st Baron Hunsdon
  • Catherine Carey
  • unknown male Stafford
SzüleiElisabeth Howard
Thomas Boleyn
Foglalkozásaudvarhölgy

Mary Boleyn aláírása
Mary Boleyn aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Mary Boleyn témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Boleyn Mária, angolul Mary Boleyn (Blickling Hall, Norfolk, 1499. június 19.– London, 1543. július 19.[6]). Édesapja egy gazdag diplomata, és udvaronc Thomas Boleyn, Rochford grófja; édesanyja Elizabeth Howard, norfolki hercegnő. Testvérei: Anna, VIII. Henrik második felesége, és George Boleyn.

Élete[szerkesztés]

Thomas Boleyn, Mary apja

A Hever kastélyban nőtt fel, Kentben. 1514-ig, az apja közbenjárására a király nővérének, Mária hercegnőnek lett az udvarhölgye, aki Párizsba ment, hogy összeházasodjon XII. Lajos francia királlyal. Néhány hét múlva, sok angol udvarhölgynek megparancsolták, hogy menjenek haza, de Mary maradhatott, valószínűleg az apja nagyköveti pozíciója miatt. Amikor Tudor Mária elhagyta Franciaországot, miután a férje 1515. január 1-jén meghalt, Mary még Franciaországban maradt. Mary-hez csatlakozott az apja, Sir Thomas és Mary testvére, Anna is, aki az utolsó tanulmányi évét töltötte Hollandiában. 1519-ben visszatért Angliába, ahol Aragóniai Katalin udvarhölgye lett. Visszatérése után Mary 1520. február 4-én férjhez ment Sir William Carey-hez, egy gazdag udvaronchoz, és VIII. Henrik vendég volt a pár esküvői szertartásán. (Ekkor viszonyt kezdett VIII. Henrikkel.) 1526 márciusában megszületik Mary második gyermeke, Henry Carey, és ezzel véget ér a királyhoz fűződő románca. Első gyermeke, Catherine még 1524-ben született. Elterjedt a pletyka, hogy Mary gyermekei a királytól születtek. Tíz évvel később, John Hale, Isleworth lelkésze azt állította, hogy Mary fia, Henry Carey, sok vonásában hasonlít VIII. Henrikre. Anna, 1522 januárjában visszatért Angliába. A testvérek között nem volt túl jó a viszony, mert különböző társadalmi körökben mozogtak. Bár Mary-t tartották szebbnek, de Anna ambiciózusabb és értelmesebb volt. Amikor a király érdeklődést mutatott iránta, Anna megtagadta, hogy Henrik udvarhölgye legyen, bár Henrik eltökélt volt, hogy összeházasodjon vele. Egy évvel később, amikor Mary férje az izzadásos betegségben meghalt, Henrik Annának adta az unokaöccse, Henry Carey gyámságát. Mary férje jelentős adósságokat hagyott hátra, ám Anna közbenjárására, Mary 100 font értékben özvegységi évjáradékot kapott a királyi udvartól.

1532-ben elkísérte Annát Calaisba, ahol nővére és VIII. Henrik találkozott I. Ferenc francia királlyal, akit arra kértek, támogassa őket abban, hogy házasságot köthessenek. Mary 1534-ben titokban összeházasodott William Stafford katonával. Stafford egy szerény jövedelmű közember volt. Amikor a házasságról tudomást szerzett Mary családja; Anna dühös volt, és a Boleyn család, élükön apjukkal, Thomas Boleyn-nel, megtagadta őt, a párt pedig száműzték az udvarból. Mary pénzügyi körülményei kilátástalanok voltak, ezért megkérte a király tanácsadóját, Thomas Cromwellt, hogy beszéljen Henrikkel és Annával az érdekében. Henrik érzéketlen volt Mary-vel szemben, az asszony ezért megkérte Cromwellt, hogy beszéljen az apjával, nagybátyjával (Norfolk hercege), és testvérével, de hasztalanul. Anna mégis engedett és egy aranycsészét, s egy kevés pénzt küldött Mary-nek. Ez részleges megbékélés volt a két testvér között. Mary és férje száműzöttek maradtak, s életük végéig Essexben éltek. Anna kivégzése után édesanyjuk, Lady Elizabeth Howard visszavonult a királyi udvarból, majd két év múlva meghalt; az apja, Thomas pedig a következő évben hunyt el (állítólag fia, George, és lánya, Anna kivégzése után teljesen elborult az elméje). A szülei halála után Mary örökölt egy kevés Essexben lévő vagyont. Második férjével névtelenségben és viszonylagos kényelemben, ám visszavonultan élt tovább.

Gyermekei[szerkesztés]

Henry Carey, Hunsdon bárója

Első férjétől, Sir William Carey-től (14951528. június 22.) két gyermeke született:

Második férjétől, William Stafford-tól egy leánya (Anna, akit néhai húga, a királyné emlékére nevezett el így Mary) és egy fia (Edward) született.

Filmes megjelenések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]