Martins Licis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Martins Licis
Született1990. szeptember 28. (33 éves)
Riga
Állampolgársága
Foglalkozása
  • súlyemelő
  • erőemelő

Magassága190 cm
Testtömege161 kg[1]

A Wikimédia Commons tartalmaz Martins Licis témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Martins Licis (Riga, 1990. szeptember 28. –) lett születésű amerikai profi erősember, a 2019. évi világ legerősebb embere verseny győztese, ugyanezen évben az Arnold Strongman klasszikusban második helyezett.[2]

Karrier[szerkesztés]

2015-2018[szerkesztés]

2015-ben első helyezést ért el az Odd Haugen All-American Strength Classic versenyen. 2016-ban először érte el a Világ legerősebb férfi döntőjét, és hatodik lett. 2017-ben és 2018-ban negyedik lett a világ legerősebb emberének döntőjében. Emellett bothúzásban (mas-wrestling) is versenyez: a 2016-os nyílt világbajnokságon aranyérmet szerzett. Licis első profi diadalát 2017-ben aratta az Ultimate Strongman Summermania rendezvényén, ahol Lettországot képviselve győzedelmeskedett.

2019[szerkesztés]

2019-ben Licis a második lett az Arnold Strongman Classicon, a jelenlegi és kétszeres bajnok Hafþór Júlíus Björnsson mögött. 2019 júniusában nagy meglepetést okozva megnyerte az első világ legerősebb embere bajnokságát, legyőzve Bjornssont, aki lábsérülését követően a harmadik helyre került. Szintén legyőzte a négyszeres világ legerősebb embere Brian Shaw-t, aki korábban az Arnold Strongman klasszikuson sérült le.

2020[szerkesztés]

2020 januárjában Licis megnyerte az Arnold Strongman selejtező versenyét Santa Monicában, mindössze egy ponttal megelőzve Brian Shaw-t. Ezzel kvalifikálta magát a márciusi Arnold Strongman Classicra, ahol harmadik helyen végzett Hafþór Júlíus Björnsson és Mateusz Kieliszkowski mögött.

Magánélet[szerkesztés]

Martins Licis Lettországban született lett szülőktől. Állampolgár és folyékonyan beszéli a lett nyelvet, de Amerikát képviseli, mivel ott nőtt fel: négyéves korában költözött Amerikába, és Amherstben, Massachusettsben nőtt fel. Nyaranta meglátogatta a nagyszülők Lettországban működő farmját, ahol szobrász nagyapja, Imants Līcis hatására kezdett köveket emelni.

20 éves korában Kaliforniába költözött, ahol az erősember-legenda Odd Haugen vette szárnyai alá. Itt kezdett komolyan edzeni, végül társtulajdonos is lett, valamint szezonon kívül személyi edzőként is tevékenykedik.

Az edzőtermet Edzőcsarnoknak nevezik, és Thousand Oaksban található. Haugen a fiatal Licis bálványa volt, és kezdetben nem tudta, hogy övé az edzőterem és ő szervezi a versenyt, melyen indulni készült. Haugen kezdetben gyengének találta őt, négy évnyi edzés után, 2015-ben már megengedte neki, hogy induljon, és első helyen végzett.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://theworldsstrongestman.com/athletes/martins-licis/
  2. Martins Licis Wins 2019 World's Strongest Man. barbend.com, 2019. június 16.
  3. By: Martins Licis - World's Strongest Man (angol nyelven). [2019. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. június 17.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Martins Licis című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]