Mariner–1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mariner–2
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Űrügynökség NASA
Gyártó Jet Propulsion Laboratory
Küldetés típusa megközelítés
Küldetés
Célégitest Vénusz
Indítás dátuma 1962. július 22.
Indítás helye Cape Canaveral Launch Complex 12
Hordozórakéta Atlas-Agena B
A Wikimédia Commons tartalmaz Mariner–2 témájú médiaállományokat.

A Mariner–1 a NASA Mariner-programjának első űrszondája. A küldetés sikertelen volt. A Vénusz-szonda küldetését a Mariner–2 teljesítette.

Küldetés[szerkesztés]

Az első amerikai űreszköz, amelyet a Vénusz bolygó kutatására indítottak. Cél a Vénusz felderítésének segítése. A gyakorlatnak megfelelően kettő műholdat építettek, ha az első meghibásodik, akkor kis csúszással a második, a tartalék veszi át a tudományos kutatási szerepet. A hordozórakéta irányítási hiba miatt letért a pályájáról, 239 másodperccel indítás után megsemmisítették.

Jellemzői[szerkesztés]

A Mariner űrszondákat a NASA Jet Propulsion Laboratoryumában fejlesztették, irányításával építették. Üzemeltette a NASA és a Office Space Science and Applications (OSSA) .

1962. július 22-én Floridából, a Cape Canaveral (KSC) Kennedy Űrközpontból, a LC–12 (LC–Launch Complex) jelű indítóállványról egy Atlas–Agena B hordozórakétával emelkedett a magasba.

Felépítés[szerkesztés]

A Mariner–1 felépítése azonos volt a Mariner–2-vel, amit 1962. augusztus 27-én indítottak el. A Mariner–1 egy hatoldalú alapból állt, amely 1,04 méter átmérőjű és 0,36 méter vastag. Az alap tetején volt egy piramis alakú szerkezet, amin a tudományos kísérletek zajlottak. Az űrszonda teljes magassága elérte a 3,66 métert. Az alap két oldalán voltak a 0,76 méter széles és 5,05 méter hosszú napelemtáblák. Az alap egyik oldalára kapcsolódott egy karral az antenna. Az űregység teljes tömeg 202,8 kilogramm.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Mariner-program. astronautix.com. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
  • Mariner–1. nasa.gov. [2014. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 21.)

Elődje:
Kezdet

Mariner-program
1962–1973

Utódja:
Mariner–2