Mara Takla Hajmanot

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mara Takla Hajmanot
nəgusä nägäst
Etiópia császára
Uralkodási ideje
937 vagy 1137
ElődjeDil Na’od
UtódjaTatadim
Életrajzi adatok
UralkodóházZagve-dinasztia
Született1. évezred
Lasta
Elhunyt10. század
Gyermekei
SablonWikidataSegítség

Mara Takla Hajmanot Etiópia császára volt, vagy az etiópok használta cím szerint nəgusä nägäst (a „négusok négusa”, vagy „királyok királya”). Egyes forrásokban egyszerűen csak „Mararah”-ként, máshol „Takla Hajmanot”-ként hivatkoznak rá. A Zagve-dinasztia megalapítója, Taddesse Tamrat szerint Tatadim, Jan Szejum és Germa Szejum későbbi császárok apja. Uralkodásának idejét a 10. századra tehetjük, a pontos évszámok bizonytalanok, a trónfoglalása valószínűleg 937-ben történt.

Mara Lasta tartományban született, mely később központjává vált. Eleinte Dil Na’od tábornoka volt, akinek Masoba Warq nevű lánya lett a felesége, majd apósát megbuktatva alapította meg az új dinasztiát.

Nincs konszenzus a trónfoglalásának időpontjával kapcsolatban: a szájhagyomány szerint kétféle nézet terjedt el a Zagve-dinasztia uralkodásának időtartamával kapcsolatban: az elterjedtebb nézet szerint 333 év, míg a másik vélekedés 133 évre teszi. Carlo Conti Rossini olasz tudós a rövidebb időtartammal értett egyet, amit visszaszámolva a Zagve-dinasztia kihalásának időpontjától (1270), 1137-et kapunk a dinasztia kezdetének. Elméletének alátámasztására felhozta azt a feljegyzett eseményt, amikor V. János alexandriai pápát (p.: 11471166) egy meg nem nevezett etiópiai király arra kérte, hogy váltson le egy abunt (egyházi tisztségviselőt), mert az már túl öreg volt; Conti Rossini szerint valójában azért kellett leváltani az abunát, mert az nem volt hajlandó elnézni a puccsot, amellyel Mara Takla Hajmanot megszerezte a trónt.

Birodalma jóval kisebb volt, mint a későbbi Salamon-dinasztia királysága: magába foglalta Lasta, Wag, Tigré és talán Észak-Begemder részeit.


Előző uralkodó:
Dil Na’od
Etiópia császára
916 k. – 919 k.
Zagve-dinasztia
Júda oroszlánja, az Etióp Császárság jelképe
Következő uralkodó:
Tatadim