Ugrás a tartalomhoz

Mamahotel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A mamahotel gúnyos kifejezés arra a napjainkban egyre jellemzőbb jelenségre, hogy számos fiatal sokkal később hagyja el a szülői házat, mint régebben (esetleg el sem hagyja). Felnőtt koruk elején is - lényegében - szüleik tartják el őket.

Nem hazai sajátosságról van szó, mivel Európa más országaiban is terjed ez a jelenség. Angliában 1 millióra becsülik az érintett fiatalok számát. Az OECD adatai szerint csak Spanyolországban csaknem kétmillióan vannak azok a 15–29 évesek, akik otthon laknak, de már nem tanulnak és nem is dolgoznak.

„Nemzetközi jelenséggé nőtte ki magát, hogy a pályakezdő fiatalok még 25 éves koruk után sem hagyják el a szülői házat. Magyarországon is évről évre nő azok száma, akik felnőttként sem költöznek el szüleiktől. Felmérések szerint itthon a huszonévesek kétharmada nem repül ki időben a családi fészekből, pedig az önálló életkezdés, ezzel együtt a munkába állás, s a gyermekvállalás kitolódása veszélyes gazdasági, társadalmi problémákhoz vezethet. A pszichológusok egyetértenek abban, hogy egy idő után a szülőknek igenis noszogatniuk kellene a „mamahotelben” ragadt csemetéiket ahelyett, hogy a végtelenségig kiszolgálják őket.[1]

Okai[szerkesztés]

Vekerdy Tamás rámutatott arra, hogy az oktatási rendszerben is kereshetők e jelenség okai, nevezetesen a magyar iskolarendszer nem ösztönöz eléggé az egyéni fejlődésre. A jelenséget "szociális pubertásnak" nevezi. Az érintett fiatalok később vállnak munkavállalókká és később válnak szülőkké is, mint ami kedvező lenne.

További okok közé sorolható, hogy a folyamatosan emelkedő ingatlan-, és albérletárak miatt nehéz önállóan lakást vásárolni vagy egy albérletet egyedül fenntartani. Sokan ezért az otthon lakást választják, kényszerből vagy anyagi okokból.

Magyarországi helyzet[szerkesztés]

Hazai kontextusban, szociológiai szempontból a felnőtté válás érzelmi és egzisztenciális függetlenedési vonatkozásai közül egyre komolyabban meghatározó tényezők az ingatlanárak és a felsőoktatás közeltmúltbeli drasztikusan megemelkedett költségeinek az arányai. A fiatal felnőttek jövedelmével, a változó munkaerőpiaci és szakmai gyakorlati tapasztalataival, az esetleges kapunyitási pánik mellett. A osztályhelyzet és a közgazdaságtan összefüggései, a társadalmi nemek közötti érvényesülési differenciát figyelembe véve. A diákhitel miatti korai eladósodás is egy releváns probléma. A "mamahotel" jelenség manapság egyre gyakrabban a szükség, semmint a pszichés aspektusú egyéni önállóvá válás képtelenségének az eredménye.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Csókás Adrienn: A mamahotel komfortos fogságában Archiválva 2016. augusztus 19-i dátummal a Wayback Machine-ben mno.hu, 2015. április 18.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]