Malpelo Fauna- és Flórarezervátum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Malpelo Fauna- és Flórarezervátum
Világörökség
A fősziget
A fősziget
Adatok
OrszágKolumbia
TípusTermészeti helyszín
KritériumokVII, IX
Felvétel éve2006
Elhelyezkedése
Malpelo Fauna- és Flórarezervátum (Kolumbia)
Malpelo Fauna- és Flórarezervátum
Malpelo Fauna- és Flórarezervátum
Pozíció Kolumbia térképén
é. sz. 4° 00′ 10″, ny. h. 81° 36′ 32″Koordináták: é. sz. 4° 00′ 10″, ny. h. 81° 36′ 32″
A Wikimédia Commons tartalmaz Malpelo Fauna- és Flórarezervátum témájú médiaállományokat.

Malpelo (spanyol neve Isla de Malpelo) kolumbiai természetvédelmi terület a Csendes-óceán keleti részén levő sziget, mely a kolumbiai Valle del Cauca megyéhez tartozik.[1]

A szigetcsoport vulkanikus eredetű. Malpelo, a fősziget, 1643 m hosszú és 727 m a legszélesebb részénél. Legmagasabb pontja körülbelül 300 m magasan emelkedik a tengerszint fölé. Malpelo kiterjedése 35 hektár (0,35 km²). A körülötte levő 10 másik szigettel együtt egy 2,5 km² területű természetvédelmi területet alkotnak. Az északabbra fekvő négy sziget neve Los Mosqueteros, a két keleti sziget a Vagamares és a La Torta, a déli öt sziget pedig: Los Tres Reyes (3 sziget), La Gringa és Escuba. Kolumbia Csendes-óceáni partjától mintegy 500 km-re nyugatra találhatóak.

A Csendes-óceán szigetei közül ezt a területet választja a legtöbb búvár és tudós. A szigetre azonban kizárólag a Környezetvédelmi Minisztérium írásos engedélyével szabad belépni. Malpelo különösen kedvelt a búvárok körében, akik az itt nagy számban előforduló különféle cápafajok miatt jönnek.

Az egyébként lakatlan szigeten található Kolumbia Nemzeti Flottájának állandó bázisa, amely biztosítja a környék megőrzését, fellép a törvénytelen cápafogás ellen, és egyúttal más halfajokat is véd.

1995-ben a kolumbiai kormány Malpelót természetvédelmi területté (Santuario de Fauna y Flora) nyilvánította, majd 2002-ben a tengeri természetvédelemért felelős Organización Marítima Internacional (OMI) kimondta, hogy a terület fokozottan védendő. 2006. június 12-én került fel az UNESCO világörökségek listájára.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Christian Bermúdez, Mateo López-Victoria: Primeros registros de libélulas (Odonata: Anisoptera) en la Isla Malpelo, Colombia (spanyol nyelven) (PDF). (Hozzáférés: 2014. november 19.)

További információk[szerkesztés]