Mail art

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mail art (Galántai György, 1981)

A Mail Art egy világszerte elterjedt kulturális mozgalom és művészeti ágazat, ami postai küldeményekre specializálódott. Úgy is nevezik, hogy postai művészet vagy „Correspondence Art”, ami annyit tesz kapcsolat művészet. Az 1960-as években növi ki magát. Előzményei az újdadaizmus, a fluxus és kisebb mértékben a francia újrealizmus.

A postai szállítás lehetőségét és az ezzel kapcsolatos kommunikációs módszereket felhasználó irányzat. Ben Vautier olyan levelezőlapot küld el, amelynek mindkét oldalán más és más címzett és cím szerepel. Ez áll rajta: "A postás választása".

Az elsődleges cél amit a képzőművészek kitűztek, hogy világszerte kiterjedt hálózatokat hoznak létre eleinte hagyományos, majd digitális formában. A művészek e módszer segítségével kizárják a műkereskedelmet és saját kommunikációs rendszert hoznak létre, melynek aktív résztvevői. A hatalmas csoportok összetartó erejét jelképezi az általuk létrehozott levél, amit tovább küldenek a következő résztvevőnek, majd ő is hozzá tesz valamit saját művészetéből. Ennek következményeként bárki kezdeményezhet projektet, bárki részt vehet benne és nincsenek szilárd kötöttségek.

A mail art résztechnikák fokozatosan specializálódtak és számos kifejező forma önálló életre kelt, mint például a pecsét és a bélyeg művészet. A legnépszerűbb képzőművészeti technikák, amiket gyakran használnak: a rajz, a kollázs, a kivágás, a pecsételés, a kopírozás és a fénymásolás.

A mail art Ray Johnson New York-i fluxus művésszel vette kezdetét, amikor kék nyomatos leveleivel szembefordult a művészet üzletesítésével.

Míg a 60-as években a hagyományos levelezés volt az elterjedt, a 80-as években a mail art világszerte kiterjedt és galériák formájában intézményesült. Végül a 90-es évek elején a mail art fenoménje áttelepült az internet világába, ahol digitális közösségek vesznek részt terjesztésében.

Mail art művészek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • "Önfejtágító". 88+88 mail art project; ford. Kozma Zsolt; OGM, Vác, 1992
  • Mail art. Kelet-Európa a nemzetközi hálózatban. A Staatliches Museum Schwerin, az Artpool Művészetkutató Központ és a Műcsarnok kiállításának kísérő kiadványa; szerk. Beke László; Műcsarnok, Bp., 1998
  • Szabó Attila, Művészettörténet vázlatokban, Veritas Kiadó, Győr, 2000
  • Önfejtágító. Mail art project, 1981; tan. Gyetvai Ágnes, ford. Kozma Zsolt, Bartócz Ágnes; Saranszki Art Solutions, Budaörs, 2010
  • Mail art – csak szabadon! Michel Bohbot mail art-kiállítása. 2011. június 18–2011. november 20.; szerk. Csete Mónika; Bélyegmúzeum, Bp., 2011
  • Angyal mail art. Újlipótvárosi Klub-Galéria; XIII. Ker. Közszolgáltató Zrt. SKult13 Divízió–Aura Editor Kft., Bp., 2019