Ugrás a tartalomhoz

Ben Vautier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ben Vautier
Született1935. július 18.[1][2][3][4][5]
Nápoly[6][7][8]
Elhunyt2024. június 5. (88 évesen)[9]
Nizza[9]
Állampolgársága
HázastársaAnnie Vautier ( – 2024. június 5.)[13]
Foglalkozása
 • illusztrátor
 • képzőművész
KitüntetéseiMűvészetek és Irodalom tisztje
Halál okalőtt seb

Ben Vautier aláírása
Ben Vautier aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Ben Vautier témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ben Vautier (Nápoly, Olaszország, 1935. július 18.2024. június 5.) francia művész (Fluxusmozgalom).

Nizzában élt és dolgozott. A francia dadaizmus, Marcel Duchamp és John Cage volt pályája elején nagy hatással rá. A mail-art is érdekelte.

Akcióművészet[szerkesztés]

1962-ben például Ben Vautier Nizza utcáin vett filmre egy eseménysorozatot, amelyek közül néhánynak a forgatókönyvét már 1960-ban megírta. Szó-képek tábláit tartotta, és az azokon megjelölt gesztusokat tette, cselekményeket végezte el. Miközben a falra írt, Vautier feljegyezte, „Ben écrit sur les mures” (Ben a falra ír). Miután megfestett egy táblát, amin „Regardez Ben va faire un geste” (Nézzék, Ben egy mozdulatot tesz) állt, letérdelt, felragasztotta a posztert a falra, megmozgatta térdeit és feltette a kezeit. Vautier az akciókat szó szerint, tárgy-ként/-iasan, vizuális formákban és vizuális jelek szavaiként mutatta be. Teste a kölcsönös megfelelésekhez, a gondolat cselekedetté alakításának adta a helyet.

Test és művészet[szerkesztés]

Vautier eseményei a testet a vizuális információ kulcsaként helyezi el különböző jelrendszerekbe, amelyek belesűrűsödnek a képbe és cselekménybe, miközben azok mindvégig képesek a szó-reprezentációk, kép-reprezentációk és test-prezentációk közötti különbségek illusztrálására. Vautier bizonyságokat keresett a test-akciók és koncepciók közti paradoxonok természetéhez, hasonló formában, mint René Magritte tette a festőművészet és a költészet kapcsolatát feltérképező peinture-poésie-jében. Vautier azonban kiterjesztette Magritte jelentés összeolvasztásairól, mellérendelésekről, többértelműségről, a tárgyak és szavak elhidegüléséről szóló diskurzusát, utalva arra, hogy mindkettő milyen erősen kötődik a testhez.

Önmagát fizikailag és verbális kifejezéseivel a kommunikáció jelölő-központjába helyezte Vautier. Derűs magyarázatokkal látta el a művészek hírvivő szerepét a nézők és a nézett dolgok sokasága között, amint a valóság dolgaira mutogatnak és jelképes előjátékokkal alkudoznak jelentéseikről.

Az önmagára irányított figyelemmel Vautier elválasztotta az ego tényét és formáját a kultúra társadalmi keretében felolvadt, a művészt felfogó szerep-tudattól. Jelenléte a karrierizmus, a művészi szignó, a művészet gazdasága és a művészet történeti piacának alakjai közti kölcsönös kapcsolatokat anyagi értelemben is hiteles kép-szövegekbe írta. A jelenlétnek ez a tudatos előkészítése és fenntartása az egyén „szabadságaként teljesül be” – a felszabadulás folyamata viszont a normán keresztül és az ellen. történik – ahogyan azt Julia Kristeva egy másik kontextusban megfigyelte.

Fluxus[szerkesztés]

Vautier ragaszkodása a nyelv vizuális megjelenítéséhez a Fluxus módszerek között a textuálist erősítette meg. Tábláival nem tett mást, mint folyamatosan fejlesztette a gondolat, az érzékelés, az akció és a tapasztalás közötti kapcsolatot. A jelentést adó jeleket, a „képszöveget” az erős egyén, a művész, mint a nézhető és olvasható világ reformjának nyilvánvalóan diszfunkcionális eszközeit formálta meg. Használhatatlanok és nélkülözhetetlenek. Normákból indulnak ki és a normák ellen hatnak. A Fluxus gondolatvilágának megfelelt ez a paradoxonokban gazdag gyakorlat. Ezen összetett apparátus feletti elmélkedés és az ezzel való találkozás esztétikai jutalom: „Mutassátok meg nekik az Igazságot” – mondta Gandhi –, „aztán majd meglátják a Szépséget is.”

 • Zöld üveg: Az üveg tele van műanyag kupakkal, az üvegen címke van „piszkos víz” felirattal, tartalma: piszkos víz.

Halála[szerkesztés]

Vautier 2024. június 5-én öngyilkosságot követett el, lőfegyverével főbe lőtte magát, miután felesége előző nap agyvérzést kapott és elhunyt.[14]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
 2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. Benezit Dictionary of Artists (angol nyelven). Oxford University Press, 2006
 5. The Fine Art Archive
 6. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 15.)
 7. Ben Vautier. ZKM | Center for Art and Media Karlsruhe. (Hozzáférés: 2022. június 30.)
 8. SIKART. (Hozzáférés: 2022. szeptember 1.)
 9. a b BFM TV. (Hozzáférés: 2024. június 5.)
 10. 2020. július 4., Swiss, eb346d08-cd4e-4be4-9758-3942f95fcff5
 11. SIKART. (Hozzáférés: 2021. június 18.)
 12. Museum of Modern Art online collection (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. december 4.)
 13. Catalog of the German National Library (német nyelven). (Hozzáférés: 2024. június 6.)
 14. L’artiste Ben, connu pour ses écritures, retrouvé mort à 88 ans un jour après le décès de sa femme”, Ouest France, 2024. június 5. (Hozzáférés: 2024. június 5.) 

További információk[szerkesztés]