Magyarok kenyere

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Magyarok kenyere
Magyarok kenyere logó.jpg
Hungarian bread.jpg
Helyszín Kárpát-medence és Pécs
Aktív évek 2011-től
Dátum augusztus 20.
Típus nemzeti jótékonysági program
Honlap http://www.magyarokkenyere.hu/

A Magyarok kenyere rendezvény augusztus 20-hoz, az új kenyér ünnepéhez kapcsolódó program, mely kifejezi a magyar nemzet összetartozását és jelentős a karitatív szerepe is. A program keretében Magyarország összes megyéjéből és sok településéről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta területeiről összegyűjtik a felajánlott búzát, majd az ünnepélyes összeöntés és őrlés után készítik el az augusztus 20-i ünnepi kenyeret Pécsett.

Története[szerkesztés]

A programot Korinek László pécsi jogászprofesszor kezdeményezte 2010-ben, amikor Pécs Európa kulturális fővárosa volt. A következő évben, 2011-ben 10 tonna gabonát gyűjtöttek össze, és az ebből őrölt lisztből sütötték a pécsi, valamint az országos augusztus 20-i ünnepi kenyeret és cipókat. A megmaradt lisztet a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta, az általuk nevelt több ezer gyerek 4 havi étkezésének támogatására. A cipók eladásából származó kb. 1 millió forintból 300 rászoruló gyermek egy hónapig kapott meleg ebédet.

2012-ben 130 helyről érkezett a gabona: megyei jogú városok, agrárkamarák, cégek, magánszemélyek több mint 20 tonna búzát ajánlottak fel. A Testvérvárosok Országos Szövetsége segítségével Székelyföld nagy részét is bevonták az akcióba. A Pécsről Budapestre szállított ünnepi nagykenyeret Erdő Péter bíboros, prímás, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke áldotta meg a Szent Jobb-körmeneten. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány 14 tonna lisztet kapott.

2013-ban közel 400 településről küldték a búzát, a felajánlásoknak köszönhetően mintegy 100 tonna gyűlt össze a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelentős közreműködésével. Ennek az évnek a különlegessége a „vendégkovász” volt: a Hargita megyei Oroszhegy településről érkezett kovász felhasználásával készültek az ünnepi kenyerek és cipók. Az ünnepélyes kenyéráldást dr. Udvardy György pécsi megyés püspök, valamint Böjte Csaba ferences rendi szerzetes közösen végezték. Az összegyűlt lisztből a dévai gyerekek egész éves kenyérszükségletét fedezni lehetett, sőt 5 tonna jutott a Pécs környéki és baranyai rászorulóknak is.

2014-ben a kenyérsütéshez szükséges kovászt Kárpátaljáról, a sót egyenesen Parajdról küldték. Ebben az évben az előző évi mennyiség kétszerese: több mint 200 tonna búza érkezett 420 magyar és 51 határon túli településről, így már nem csak a Dévai Szent Ferenc Alapítványt, hanem a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lakóit is ellátták liszttel. Az augusztus 20-i ünnepen fellépett a Pécsi Balett és a Misina Néptáncegyüttes, Tolcsvay László énekes, zeneszerző pedig külön erre az alkalomra írt dalát adta elő.

Források[szerkesztés]