Magyar Solymász Egyesület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Röptetés

A Magyarországon évszázados hagyományokra[1] visszatekintő solymászat képviselőit hazánkban az 1939-ben alapított Magyar Solymász Egyesület tömöríti magába. Az egyesület szakmai képzéseket, találkozókat szervez és szakfolyóiratot is gondoz, továbbá nemzetközi téren is képviseli a magyar solymászatot.

Története[szerkesztés]

1939-ben alakult.

Nemzetközi kapcsolatai[szerkesztés]

  • A Magyar Solymász Egyesület tagja a világ legnagyobb nemzetközi solymász szervezetének, az International Association for Falconry and Conservation of Birds Of Prey, (IAF) és a C.I.C. Ragadozó madár munkacsoportjának.

Az Egyesület rendezvényei[szerkesztés]

  • A solymászok számára az évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Solymász Találkozó a legkiemelkedőbb szakmai esemény. Ez a rendezvény a magyar solymászok seregszemléje, valamint lehetőség a külföldi solymászok számára, hogy megismerjék a magyar solymászatot és solymászati lehetőségeket.
  • A solymászat gyakorlására az Egyesület évente 10-12 alkalommal szervez egyesületi solymászatokat az ország különböző pontjain, ezen kívül néhány alkalommal közös, nem vadászati célú, elsősorban a solymászok kapcsolattartását, véleménycseréjét szolgáló rendezvényeket szervez.
  • Az Egyesület vezetése rendszeresen körlevélben tájékoztatja a tagságot az aktuális eseményekről, elért eredményekről és tennivalókról.

Szakmai folyóirata[szerkesztés]

Az Egyesület szakmai folyóirata a Magyar Solymász, amelyet a tagok cikkeiből, valamint a szerkesztő bizottság által felkutatott külföldi vagy hazai solymászati témájú munkákból állítanak össze. Szerkesztője Dorogi Sándor.

Feladatai[szerkesztés]

  • gondot fordít a szakmai munka színvonalának emelésére, ezért a solymászatot népszerűsítő kiadványokat és egyéb szakanyagokat jelentet meg.
  • az egyik legfontosabb feladata a solymászat és a szervezett solymászok érdekvédelme vadászati és természetvédelmi kérdésekben. A Magyar Solymász Egyesület segít tagjainak a természetes élőhelyekről történő vadászmadár beszerzésében (héja és karvaly esetében), koordinálja a hazai solymászati célú ragadozó madár tenyésztést.
  • Az Egyesület tagjai aktívan részt vesznek a hazai ragadozó madár védelemben. Az Egyesület támogatja és ösztönözi a magyarság kultúrtörténtének részét képező solymászat történeti kutatásokat, segíti a solymász kézművesség és solymászati témájú művészeti alkotások bemutatását.
  • Támogatást nyújt az érdeklődőknek és a kezdő solymászoknak a solymászat megismerésében, ismeretterjesztő és tananyagot biztosít a részükre.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A magyar solymászat 2010-ben felkerült a Szellemi Kulturális Örökségek nemzeti listájára.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]