Ugrás a tartalomhoz

Magyar Külügyi Intézet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyar Külügyi Intézet

Alapítva2014. augusztus 1.
JogelődMagyar Külügyi Intézet
SzékhelyBudapest
A Magyar Külügyi Intézet weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyar Külügyi Intézet témájú médiaállományokat.

A Magyar Külügyi Intézet (Hungarian Institute of International Affairs, MKI, HIIA) a Magyar Állam tulajdonában álló, kutatóintézeti és agytröszt feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaság. Állami tulajdonú gazdasági társaságként Magyarország miniszterelnökének tágabb munkakörnyezetébe tartozik, tulajdonosi joggyakorlói feladatait és jogköreit a miniszterelnök politikai igazgatója látja el

Vezetőség[szerkesztés]

A Magyar Külügyi Intézet elnöke Dr. Gladden J. Pappin.

Vezérigazgatója 2023. áprilisától Schőberl Márton.[1]

Története[szerkesztés]

Előzmény: a Magyar Külügyi Intézet[szerkesztés]

A Külügyminisztérium által 2007. január 1-jével alapított Magyar Külügyi Intézet (MKI) [2] a Külügyi és Külgazdasági Intézet általános jogutódja.

Az MKI székhelye 1016 Budapest, Bérc utca 13-15 volt. Az MKI 2014. július 31. napjával, az Intézetbe történő beolvadással megszűnt.[3]

Előzmény: a Külügyi és Külgazdasági Intézet[szerkesztés]

A Külügyi és Külgazdasági Intézet 2016. december 31. napjával, az Áht. 11. § (5) bekezdése alapján jogutód nélkül megszűnt.

A Demokrácia Központ Közalapítvány korszaka[szerkesztés]

A KKI-nek a Külügyi és Külgazdasági Intézetről szóló 182/2014. (VII. 25.) Korm. rendelet 3. §-a szerinti feladatait 2017. január 1-jével a külpolitikáért felelős miniszter a Demokrácia Központ Közalapítvány [4] (rövidítve: DEMKK) közreműködésével látja el.[5] Az (1) bekezdésben meghatározott feladatok ellátásához kapcsolódó ingó eszközállomány és az 1016 Budapest, Bérc utca 13-15. szám alatti - Budapest, I. kerület 5320/2 helyrajzi számú - ingatlan a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium Külképviselet Igazgatásának a vagyonkezelésébe kerül, az átvett feladatokhoz kapcsolódó egyéb vagyoni jogokat és kötelezettségeket annak Központi Igazgatása gyakorolja, illetve teljesíti.[6] A külpolitikáért felelős miniszter a (2) bekezdésben foglalt feladatok ellátására a DEMKK önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységével 2017. január 1-jével hatályos közszolgáltatási szerződést köt.[7] A KKI által korábban foglalkoztatott kormánytisztviselők kormányzati szolgálati jogviszonya, illetve munkavállalók munkaviszonya 2017. január 1-jétől a DEMKK önálló jogi személyiségű szervezeti egységénél fennálló, azonos idejű és tartalmú munkaviszonnyá alakult át.[8]

Feladata és működése[szerkesztés]

 • Az Intézet gondozásában számos kiadvány jelenik meg.
 • Az Intézet heti több alkalommal – rendszerint – nyilvános szakmai kerekasztalokat, háttérbeszélgetéseket, vitafórumokat, műhelybeszélgetéseket, kisebb és nagyobb konferenciákat szervez magyar és angol nyelven, miközben exkluzív helyszíne a kormányzat magas rangú külföldi vendégei nyilvános előadásainak és fórumainak is.
 • A KKI számos nemzetközi szerveződés, hálózat, szakmai együttműködés tagja és résztvevője; kezdeményező szerepben lép fel külföldi konferenciák, kerekasztal-beszélgetések társszervezésében, előadók biztosításában, illetve aktív résztvevője nemzetközi network-öknek, think tank hálózatoknak.
 • Számos, hasonló profilú külföldi kutatóintézet és egyetem partnere. A KKI szoros együttműködésben végzi tevékenységét a Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézményeivel: az EXIM-mel, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt-vel, illetve a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel.
 • Szakmai tevékenysége, publikációi nem csupán a honlapon elérhetőek, hanem a közösségi média csatornáin is.
 • Külpolitikai tematikájú podcast csatornával is rendelkezik [9].[10]

Kiadványai[szerkesztés]

 • Külügyi Szemle. A KKI gondozásában megjelenő magyar nyelvű külpolitikai folyóirat.[11] Teret ad a szakmai vitáknak, és bemutatja a magyar külügyi tevékenység nemzetközi mozgásterét befolyásoló trendeket, azok főbb összefüggéseit. Szakmai és elméleti háttérrel támogatja a magyar külpolitika és külgazdaság folyamatait. Fontos cél a hazai külpolitikai gondolkodás fő irányainak és az azokat alakító tényezőrendszernek a bemutatása. Feladata a fontosabb külföldi események bemutatása, a történések hátterének elemzése.
 • KKI Elemzések. A Külügyi és Külgazdasági Intézet magyar nyelvű, online elérhető szakmai elemzései.
 • KKI Policy Brief. . A Külügyi és Külgazdasági Intézet angol nyelvű, online elérhető szakmai elemzései.
 • KKI Tanulmányok. A Külügyi és Külgazdasági Intézet magyar nyelvű, online elérhető szakmai tanulmányai.
 • KKI Studies. A Külügyi és Külgazdasági Intézet angol nyelvű, online elérhető szakmai tanulmányai.
 • KKI 4:1. A Külügyi és Külgazdasági Intézet 4:1 című sorozatában négy kutató válaszol röviden ugyanarra – a nemzetközi politikát és gazdaságot érintő – kérdésre. Célunk a magyarországi tudományos viták elindítása és a szakértők közötti párbeszéd elősegítése.

Irodalom[szerkesztés]

 • 182/2014. (VII. 25.) Korm. rendelet A Külügyi és Külgazdasági Intézetről [12]
 • 378/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet egyes központi hivatalok és költségvetési szervi formában működő minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatával összefüggő jogutódlásáról, valamint egyes közfeladatok átvételéről 39. § [13]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 2014 és 2018 között vezette a Külügyi és Külgazdasági Intézetet, majd a Külgazdasági és Külügyminisztériumban kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkárként szolgált a negyedik Orbán-kormányban. 2015 óta Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. 2022 júliusában tért vissza a Külügyi és Külgazdasági Intézethez, megkezdve második igazgatói ciklusát.
 2. angolul: Hungarian Institute of International Affairs
 3. 182/2014. (VII. 25.) Korm. rendelet 5. § (1) bek.
 4. alapítva 2005-ben
 5. 378/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 39. § (1) és (2) bek.
 6. 378/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 39. § (3) bek.
 7. 378/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 39. § (4) bek.
 8. 378/2016. (II. 2.) Korm. rendelet 39. § (5) bek.
 9. Kilátás a hegyről
 10. 182/2014. (VII. 25.) Korm. rendelet 3. § (2) bek.
 11. Elődjét ezen a néven 1920-ban alapították.
 12. Hatályon kívül helyezte: 366/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet 4. §. Hatálytalan: 2017. január 1-től.
 13. 32. A Külügyi és Külgazdasági Intézet megszüntetése

További információk[szerkesztés]