Magyar Gasztronómiai Egyesület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyar Gasztronómiai Egyesület

Alapítva2004 decembere
Tevékenységgasztronómiai kultúra terjesztése
SzékhelyBudapest (1011, Szilágyi Dezső, 1)
ElnökMolnár B. Tamás
A Magyar Gasztronómiai Egyesület weboldala

A Magyar Gasztronómiai Egyesület[1] az ország gasztronómiai kultúrájának megreformálása, és a szakácsképzés új alapokra helyezése céljából alakult civil szervezet.[2]

Alapítása[szerkesztés]

Paul Bocuse (balra) és Molnár B. Tamás, az egyesület alapítója

Az egyesület alapítását, Molnár B. Tamás, és Bittera Dóra kezdeményezte 2004-ben. A több neves magyar egyéniség által aláírt „Kulináris Charta” 2007. évi megjelentetésével, új korszak kezdődött a magyar gasztronómia történetében.[3] Az aláírókat az a felismerés vezette, hogy, Magyarország vendéglátása és gasztronómiája valaha az ország vonzereje volt. A felismerés lényege:

  • Az étkezési kultúra, az ország civilizáltságának és általános kultúrájának egyik legfontosabb fokmérője.
  • Jó alapanyag nélkül nincs gasztronómia.
  • Halaszthatatlanná vált a szakácsképzés és a kapcsolódó kézműves szakmák talpra állítása.
  • A népesség egészségi állapota és a közízlés romlása megköveteli, hogy meg kell tanítani a jövő nemzedékét (már az óvodában, iskolában) arra, milyen fontos az értékes táplálék.

Céljai[szerkesztés]

  1. Az egyesület filozófiájának terjesztése. Ahogy a konyha több mint receptgyűjtemény, úgy az igazi étterem is több mint üzlet: életforma, amely felelősséggel jár. A kultúramegőrzés felelősségével. A pék, aki rossz kenyeret süt, elárulja a kenyeret s elárulja saját szakmáját. A vendéglős, aki ilyen kenyeret kínál, elárulja a vendéget és saját éttermét. A vendég, aki mindezt elfogadja, az – tudja vagy nem – elárulja saját magát.
  2. Az oktatás, és továbbképzés megalapozása. A hagyomány megőrzésével, az evolúció alapjának a megteremtése, példamutatással, továbbképzési kurzusok, versenyek szervezésével, tankönyv és szakkönyvek kiadásának elősegítésével. A magyar konyha megújulásához, az oktatás átszervezése szükségességének bemutatásához, külföldi és magyar példák bemutatása, az egyesület portálja segítségével.
  3. A gasztronómiában résztvevők kreativitásának fejlesztése. Az új magyar konyha jó ízlésű és kreatív. Az ízlés a megkülönböztetés képessége, a kreativitás a következetes munka és a csiszolt ízlés hozománya. A szakács egyik képességet sem kapja készen, mindkettőt tanulnia kell.
  4. A gasztronómiai evolúcióhoz vezető út elvének az elfogadtatása. Az egyesület alapítójának, és a tagjainak elve: a magyar konyha nem holmi öröklött hátizsák, amit minden generáció úgy köteles tovább vinni, ahogy kapta. A zsákot ki kell nyitni. A romlott árut kivenni, a zsákot új tartalommal megtölteni.[4]

Rendezvényei[szerkesztés]

  • Czifray versenykurzus (három évenként)[5]
  • Hagyomány és evolúció szakácsverseny (két évenként).[6] Például megtekinthető a 2010. februári verseny zsürije itt.[7]
  • A Bocuse d'Or szakácsverseny magyarországi döntője[8]
  • Gasztronómiai bemutatók szervezése külföldi szakácsok felkérésével
  • Lehetőség felkutatása szakácsok külföldi tanulmányútjára

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar Gasztronómiai Egyesület. Chef Chicken's Cosmic Canteen. [2012. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 12.)
  2. Rólunk. Bűvös szakács blog, 2007. július 29. [2011. november 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 12.)
  3. Kulináris charta. Bűvös szakács blog. [2011. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 12.)
  4. Nyílt levél a Magyar Köztársaság kormányához. Bűvös szakács blog. [2011. március 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 12.)
  5. Czifray_verseny[halott link]
  6. A nyúlon túl. Bűvös szakács blog. [2012. május 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 12.)
  7. A zsüri. Bűvös szakács blog. [2010. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 12.)
  8. Bocuse d'Or. Bűvös szakács blog. [2011. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 12.)

Források[szerkesztés]