Ugrás a tartalomhoz

Magyar Függetlenségi Népfront

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Magyar Függetlenségi Népfront jelképe

A Magyar Függetlenségi Népfront (MFN) egy (kényszer)pártszövetség volt a II. világháború utáni Magyarországon.

Története

[szerkesztés]

A szervezet a Magyar Nemzeti Függetlenségi Frontból alakult annak szétzilálódása után, 1949. február 1-jén. Elnökévé Rákosi Mátyást, titkárává pedig Rajk Lászlót választották meg. A szövetség tagja a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) mellett a még működő maradék két demokratikus agrárpárt, a Független Kisgazdapárt (FKGP) és a Nemzeti Parasztpárt (NPP) voltak, valamint az FKGP (egyik) utódpártjának tekinthető Független Magyar Demokrata Párt és a Peyer Károly nevével is fémjelzett Magyar Radikális Párt voltak.

A „szövetség” a szalámitaktikának köszönhetően már abszolút mértékben kommunista dominancia alatt állt, s mivel az 1949-es választásokon a Népfront listáin kívül másra nem is lehetett szavazni (a szavazólapon is csak az ellenszavazatot kellett jelölni), a parlamenti mandátumok 96,2%-át söpörték be. A front előre elosztotta tagjai között a helyeket, az abszolút többség birtokában pedig még abban az évben megalkották a Magyar Népköztársaság Alkotmányát (ezzel véglegesítve Magyarország államformáját, mint Népköztársaságét), illetve a kommunisták felszalámizták a „maradék” pártokat, szervezeteket és a nem kommunista irányítás alatt álló egyéb kezdeményezéseket a szövetségen belül és kívül egyaránt. Az FKGP és az NPP mellett ennek esett áldozatul például Rajk László is. A csakhamar egytagúvá vált „szövetség” jelöltlistája az 1953-as „választáson” már csak MDP-s, illetve pártonkívüli neveket tartalmazott, mint például Bozsik Józsefét, az Aranycsapat jobbfedezetét, az ország egyik legnépszerűbb sportolójáét, akit a rendszer önmaga népszerűsítése végett juttatott be az időközben közjogi értelemben jelentősen lecsökkentett jelentőségű parlamentbe.

A Magyar Függetlenségi Népfront a Rákosi-rendszer gyors bukását követő átszervezések jegyében 1954. október végén (22-24-e között) átalakult a Hazafias Népfronttá.

Választási eredményei

[szerkesztés]

1949-es választás

[szerkesztés]
Jelölő szervezet Részvételi arány Választási eredmény
Magyar Függetlenségi Népfront 94,7% 95,6%
Összes parlamenti képviselő száma MDP-tag Más pártból
402 285 117

A mandátumok megosztása a Népfronton belül a következőképp alakult

Párt Mandátumok száma Mandátumok aránya
Magyar Dolgozók Pártja 285 70,89%
Független Kisgazdapárt 62 15,42%
Nemzeti Parasztpárt 39 9,70%
Független Magyar Demokrata Párt 10 2,49%
Magyar Radikális Párt 4 1,00%
pártonkívüliek 2 0,50%

1953-as választás

[szerkesztés]
Jelölő szervezet Részvételi arány Választási eredmény
Magyar Függetlenségi Népfront nincs adat 98,2%
Összes parlamenti képviselő száma MDP-tag pártonkívüli
298 206 92

Források

[szerkesztés]

Kiadványok

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]