Maglič vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A vár belső része

Maglič vára Szerbiában található 13. századi vár, Kraljevótól mintegy 20 kilométernyir délre fekszik. A vár az Ibar folyó egyik kanyarulatában fekvő hegy tetején található, mintegy 100 méterrel a folyó szintje fölött. A vár műemlékvédelem alatt áll. A vár védte az egyetlen olyan utat, amely a Nagy-Morava folyó völgyén keresztül futott. Maglič nevének jelentése "A ködös", mivel szerb nyelven a magla szó ködöt jelent.[1]

A vár a hegyfokon áll

A vár 1979-ben felkerült Szerbia kiemelt fontosságú műemlékeinek listájára.

Történelme[szerkesztés]

A vár feltehetően a 13. század első felében épült Nemanjics István szerb király, vagy fia, I. István Uroš szerb király uralkodása idején. A Szerb Birodalom idején (1346–1371 közt) II. Danilo szerb pátriárka székhelye volt, aki messze földön híres hagiográfiákat és regiográfiákat írt itt. Szendrő eleste után, 1459. június 20-án a Török Birodalom elfoglalta Magličot és a vár török hódoltság alatt maradt, egészen a A Szent Liga háborújának végééig. Miután a szerb felkelés során vereséget szenvedtek védői az ottomán törököktől, a vár elnéptelenedett.

Maglic várának panorámaképe

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Maglič című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. szerk.: Pravopisna komisija: Maglić, Pravopis srpskohrvatskoga književnog jezika, Fototipsko izdanje 1988, Novi Sad, Zagreb: Matica srpska, Matica hrvatska (1960). Hozzáférés ideje: 2013. október 12. 

Források[szerkesztés]