Maglič vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maglič vára
Ország Szerbia
Mai település Kraljevo

Épült 13. század
Állapota romos
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Maglič vára (Szerbia)
Maglič vára
Maglič vára
Pozíció Szerbia térképén
é. sz. 43° 36′ 49″, k. h. 20° 33′ 07″Koordináták: é. sz. 43° 36′ 49″, k. h. 20° 33′ 07″
A Wikimédia Commons tartalmaz Maglič vára témájú médiaállományokat.

Maglič vára (ejtsd: maglics, szerbül Маглич / Maglič) Szerbiában található 13. századi vár. Kraljevótól mintegy 20 km-re délre fekszik. A vár az Ibar folyó egyik kanyarulatában fekvő hegy tetején található mintegy 100 méterrel a folyó szintje fölött. Műemlékvédelem alatt áll. A vár védte az egyetlen olyan utat, amely a Nagy-Morava folyó völgyén keresztül futott. Maglič nevének jelentése „A ködös”, mivel szerb nyelven a „magla” szó ködöt jelent.[1]

A vár 1979-ben felkerült Szerbia kiemelt fontosságú műemlékeinek listájára.

Történelme[szerkesztés]

A vár feltehetően a 13. század első felében épült Nemanjics István szerb király, vagy fia, I. István Uroš szerb király uralkodása idején. A Szerb Birodalom idején (1346–1371 közt) II. Danilo szerb pátriárka székhelye volt, aki messze földön híres hagiográfiákat és regiográfiákat írt itt. Szendrő eleste után, 1459. június 20-án a Török Birodalom elfoglalta Magličot és a vár török hódoltság alatt maradt, egészen a A Szent Liga háborújának végééig. Miután a szerb felkelés során vereséget szenvedtek védői az ottomán törököktől, a vár elnéptelenedett.

Képek[szerkesztés]

Maglič várának panorámaképe

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Maglič című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. szerk.: Pravopisna komisija: Maglić, Pravopis srpskohrvatskoga književnog jezika, Fototipsko izdanje 1988, Novi Sad, Zagreb: Matica srpska, Matica hrvatska (1960). Hozzáférés ideje: 2013. október 12. 

Források[szerkesztés]