Mafia III

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mafia III
Mafia III logo.svg
Fejlesztő Hangar 13
Kiadó 2K Games
Forgalmazó
Tervező Matthias Worch
Író Bill Harms
Zeneszerző Jesse Harlin
Jim Bonney
Sorozat Mafia
Platformok macOS, PlayStation 4, Xbox One, Windows
Kiadási dátum 2016. október 7.
Műfaj Akció-kaland
Játékmódok Egyjátékos
Korhatár PEGI 18.svg PEGI: 18+
ESRB RP.svg ESRB: RP
USK-besorolás USK 18
Adathordozó PlayStation 4: Blu-ray disc
Xbox One és PC: DVD
A Mafia III weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Mafia III témájú médiaállományokat.

A Mafia III akció-kalandjáték, melyet a Hangar 13 fejlesztett és a 2K Games jelentetett meg 2016. október 7-én Windows, macOS, PlayStation 4 és az Xbox One platformokra. A idősík és a helyszín ezúttal 1968, New Bordeaux (New Orleans kitalált változata).

Háttér[szerkesztés]

Az 1968-as idővonal, ahol a történet játszódik, szándékos választás. Ekkor az USA-ban nagy háborúellenesség volt és a faji kérdés körül is nagy volt a feszültség. A főhős pedig egy félvér katona.

Egy bemutató videóban pl egy rasszista rendőr Lincoln szeme láttára sérteget egy fekete férfit. A játékban megkapjuk a lehetőséget, hogy ne foglalkozzunk vele vagy közbeavatkozunk, de a játékmenet veszélybe kerülhet, mivel rendőrök megjelennek a környéken.

Három társat kapunk a játékban. Ezek a karakterek nem irányíthatóak, de segítségünkre lesznek: testi erő, fedezőtűz küldetések közben, rendőrök elleni segítség stb.

Történet[szerkesztés]

A Mafia és a Mafia 2-vel ellentétben most nem egy maffia-család tagjaként kell játszanunk, hanem épp ellenkezőleg, ellenük. A történet középpontjában Lincoln Clay áll, aki egy többnemzetiségű fekete árva. A fiú szolgált a vietnámi háborúban a különleges erők katonájaként. Miután visszatért New Bordeaux-ba, beállt a "Hollow" nevű bandába, ahova a hadseregbe való belépése előtt is tartozott. A banda vezérének, Sammynek nagy adóssága volt az olasz maffia felé, mivel a helyi haiti banda rablásai miatt nem tudott fizetni Sal Marcanónak, a maffia fejének, de Lincoln felajánlja segítségét. A terv az, hogy csendben a saját területükön leszámolnak a haiti bandával és így lesz pénzük. Lincoln találkozik Marcanóval és ő felajánlja neki, hogy Sammy helyett legyen Lincoln a bandavezér, de ezt a fekete srác visszautasítja és csak a tartozást akarja kiegyenlíteni. Emiatt együtt dolgozik Sal fiával, Giorgival, akivel kirabolják a louisiana-i szövetségi bankot. A sikeres akció után a maffiavezér fia átveri, majd Sammyt és az egész bandát kivégzik. Lincolnt egy fejlövéssel hagyják hátra, de a helyi pap és Lincoln pár barátja megmentik őt. A fiú felépüléséig egy másik barátja, Donovan kémkedik Marcanoéknál, majd Lincoln megfogadja, bosszút áll rajtuk és átveszi a hatalmat egész New Bordeaux városa felett.

Először is elkezd szövetségeseket keresni a harchoz. Az egyikük egy szintén fekete egyén, Cassandra, a haitiak vezetője, akik szintén meg akarják dönteni Sal hatalmát. A második társ a Mafia II-ből ismert Vito, aki szintén Sal haragosa amiatt, hogy pénzileg ellehetetlenítette őt. A harmadik társunk Burke, akinek a fia is részt vett a bankrablásban és Sal őt is megölette. Így indul a bosszúhadjárat a maffiafőnök ellen...

A játékmenet során több helyet is elfoglalunk így terjeszkedve a városban.

Gépigény[szerkesztés]

A szokásokhoz híven közzé lett téve egy minimális és egy ajánlott rendszerigény.

Minimális

Ajánlott

Egyéb[szerkesztés]

A játék megjelenése után több probléma is felmerült a PC-s verzióval kapcsolatban.

  • A konzolosoknak beállított 30 fps-sel futó játékot a számítógépen használók igen zavarónak találták.
  • A játékban homályos kép és állandó hibákra (pl egy ember nyaktól lefelé lelóg a plafonról) is negatívan reagáltak a felhasználók.
  1. Összeállítás a hibákról.
  • Az eredeti játék nem indult el, vagy ha mégis, akkor csak fekete képernyőt kapott a felhasználó.
  • Szoftveres problémák (VGA driver és egyéb rendszer szoftverek).
  • A játék AMD-processzoros gépeken nem indult el.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]