Made in Italy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Made in Italy
(Made in Italy)
2020-as brit film

A film hazai plakátja
A film hazai plakátja
RendezőJames DʼArcy
ProducerPippa Cross
Sam Tipper-Hale
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróJames DʼArcy
FőszerepbenLiam Neeson
Micheál Richardson
Valeria Bilello
Lindsay Duncan
ZeneAlex Belcher
OperatőrMike Eley
VágóMark Day
Anthony Boys
Gyártás
GyártóHanWay Films
Ingenious Media
Ország Olaszország,  Egyesült Királyság
Nyelvangol, olasz[1]
Játékidő93 perc
Képarány1,85:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Lionsgate
Magyarország Prorom Entertainment Kft.
BemutatóUSA 2020. augusztus 7.
Magyarország 2020. augusztus 6.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel1,9 millió $[2][3]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Made in Italy 2020-ban bemutatott brit-olasz romantikus vígjáték, dráma, melyet James DʼArcy írt és rendezett (rendezői debütálás). A főszereplők Liam Neeson, Micheál Richardson, Valeria Bilello és Lindsay Duncan.

A filmet Video on Demand platformokon keresztül 2020. augusztus 7-én mutatta be az IFC Films.[4] Magyarországon 2020. augusztus 6-án mutatta be szinkronizálva a Prorom Entertainment Kft.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy művész Londonból Olaszországba utazik érzelmileg tőle távol álló fiával, hogy eladják a néhai feleségétől örökölt házat.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy londoni modern művészeti galéria menedzsere, Jack Foster (Micheál Richardson) válik a feleségétől. A feleség családja el akarja adni a galériát, amit Jack szeretne megvásárolni, de ehhez sok pénzre lenne szüksége. Úgy dönt, hogy ennek érdekében eladja a régóta nem használt nyaralójukat, ami Olaszországban van. A ház eredetileg Jack olasz anyjáé volt, aki Jack iskoláskorában autóbalesetben meghalt. Elidegenedett apjával (aki neves festőművész), Roberttel (Liam Neeson) Olaszországba utaznak, a családi nyaraló felkeresése miatt, ami Toszkanában van, festői helyen. Jack anyja, annak közel 20 évvel korábbi halála óta senki sem látogatta meg a helyet.

Évtizedek óta senki sem lakik a házban, ezért rendetlenség és piszok van mindenhol, a berendezés romos állapotban van. Az ajtók betörtek, és még görény is beköltözött az egyik szobába. Az apa-fia párosnak alaposan fel kell takarítania, ki kell festenie és rendbe kell tennie a lakást, a minél kedvezőbb eladás érdekében. Erre az ingatlanközvetítő hívja fel a figyelmüket, aki felméri a ház állapotát, eladhatóság szempontjából.

Jack elmegy egy étterembe, hogy egyen valamit. Bár az étterem éppen zárva tart, de itt találkozik Nataliával, aki az étterem tulajdonosa és vendégül látja őt. Eközben Robert az elhunyt feleségének fényképeit nézegeti, de amúgy az egész ház emlékezteti rá.

Jack felméri, hogy mit tudnának ők ketten megcsinálni, és mihez kellene szakember. Úgy tűnik, Robertet nemigen érdekli a házfelújítás, de később ő is bekapcsolódik a munkákba.

Helyi mestereket alkalmaznak a ház felújítására, akik a nagyobb hiányosságokat gyorsan megjavítják (például a tetőbeázást, vagy a villanyvilágítást). Robert és Jack összebarátkozik néhány helyi lakossal, köztük Nataliával, és meghívják őket a házba. Natalia elmondja Jacknek, hogy van egy nyolcéves lánya; a férjével elváltak, de a férje hazudott a bíróságon, így Nataliának csak részleges felügyeleti joga van a lánya felett.

Az ingatlanos több potenciális vevőt hoz a házhoz, de azok csak részben elégedettek. Kate kijelenti, hogy a ház helyreállításán még dolgozni kell, mielőtt újabb vevőket hoz.

Miközben visszaállítják az otthon eredeti dicsőségét, Jack és Robert azon kapják magukat, hogy végül megjavítják saját megszakadt kapcsolatukat. Első ízben tudnak beszélni az anya (és feleség) elvesztéséről, amiben Robert saját magát hibáztatja, ezért azóta nem vezet autót és a festést is abbahagyta.

Robert úgy dönt, hogy inkább a londoni lakását adja el, és odaköltözik az olasz nyaralóba, ahol újra festeni szeretne, a házért kapott pénzt pedig a fiának adja, hogy megvehesse a londoni galériát. Jack mérlegeli a lehetőségeit, és úgy dönt, hogy inkább ő is az olaszországi nyaralójukba költözik.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Robert Foster Liam Neeson Csernák János
Jack Foster, Robert fia Micheál Richardson Jéger Zsombor
Natalia, olasz éttermes Valeria Bilello Mentes Júlia
Kate, ingatlanközvetítő Lindsay Duncan Kiss Mari
Luigi Marco Quaglia Kapácsy Miklós
Marzio Gian Marco Tavani ?
Raffaella Helena Antonio ?
fűszerüzlet tulajdonos Flaminia Cinque ?

Gyártás[szerkesztés]

2018 októberében bejelentették, hogy Liam Neeson és Micheál Richardson csatlakozott a film szereplőihez, James D'Arcy pedig az általa írt forgatókönyvből rendezi a filmet. Pippa Cross, Sam Tipper-Hale és Nicola Serra lett a film producere a CrossDay Productions és az Indiana Productions gyártócégnél. A filmet a HanWay Films és az Ingenious Media készítette.[5] 2019 májusában Lindsay Duncan és Valeria Bilello csatlakozott a szereplőkhöz.[6]

A film forgatása 2019 áprilisában kezdődött.[7]

Érdekesség[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A filmben elhangzik néhány olasz mondat, ezek angolul feliratozva vannak.
  2. Made in Italy (2020). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2020. október 10.)
  3. Made in Italy (2020). The Numbers. (Hozzáférés: 2020. október 10.)
  4. Hersko, Tyler: 'Made in Italy' Trailer: Liam Neeson Stars in James D'Arcy's Uplifting Directorial Debut. IndieWire, 2020. június 30. (Hozzáférés: 2020. augusztus 8.)
  5. McNary, Dave: Liam Neeson to Star in Comedy ‘Made in Italy’. [[Variety (magazin)|]] , 2018. október 29. (Hozzáférés: 2019. május 10.)
  6. Wiseman, Andreas: Lionsgate Takes UK Rights To Liam Neeson Starrer ‘Made In Italy’, Lindsay Duncan & Valeria Bilello Join — Cannes. Deadline Hollywood , 2019. május 7. (Hozzáférés: 2019. május 10.)
  7. Barraclough, Leo: Lionsgate U.K. Acquires Comedy ‘Made in Italy,’ Starring Liam Neeson. Variety , 2019. május 7. (Hozzáférés: 2019. május 10.)

További információk[szerkesztés]