Madách-kastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A kastély épülete. Balra hátul: bejárat a kiállításra

A Madách-kastély a Madách család egykori kastélya, Madách Imre szülőháza és lakhelye a szlovákiai Alsósztregován, melyben irodalmi emlékhelyet, állandó Madách Imre-kiállítást rendeztek be. Épületét az Európai Unió pályázatán elnyert összegből 2011–2013-ban újították fel, a Madách-emlékkiállítást 2014-ben nyitották meg. A kastély a Szlovák Nemzeti Múzeum részeként működő Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumához tartozik, „az egyik legjelentősebb magyar vonatkozású műemlék Szlovákiában.”[1]

Az író magyarországi emlékhelye a Nógrád megyei Csesztvén található Madách Imre Emlékmúzeum.

Története[szerkesztés]

A kastély épülete a két barokk toronnyal

eredetileg barokk, később klasszicistává átalakított épület A kastély a falu evangélikus temploma mellett, alacsony dombon álló, „eredetileg barokk, később klasszicistává átalakított épület”.[2] Más forrás szerint „reneszánsz alapokon álló, barokk kúria”. [3]

Sztregova a 15. századtól kezdve a Madách család birtoka volt. Eredeti kastélyuk 1717-ben leégett és felújítása után, 1758-ben ismét leégett. A napjainkban látható kastélyról úgy tartják, hogy a 18. század végén az író nagyapja, Madách Sándor kezdte építeni.[4] Csáky Károly szerint azonban Madách Sándor ezt az úgynevezett „új kastély”-t egy birtokrésszel együtt szerezte vissza a családnak és elkezdte rendbehozatni, a fia pedig, idősebb Madách Imre (a költő apja) befejezte és környékét parkosította. (1883-ban még a „régi kastély” is állt – ma már nincs meg –, rajzát Kimnach László festménye alapján a Vasárnapi Ujság közölte).[5] Az író ebben az „új kastély”-ban töltötte gyemek- és ifjúkorát 1844-ig, 1854-től itt volt lakhelye, és itt hunyt el 1864-ben.

Halála centenáriumának évében, 1964-ben az épületben irodalmi múzeumot rendeztek be, amely Madách és a régió több más nevezetes irodalmárának állított emléket. Később a kiállítást Madách-múzeummá alakították át, bár az írótól alig maradt eredeti relikvia. A kastélyt 1984-től kezdve restaurálták, és 1996-ban nyitották meg újra az irodalmi kiállítást.

A 21. században[szerkesztés]

A kiállítás egyik terme

2003-tól a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának része lett. Akkor Kass János Tragédia-illusztrációiból nyílt kiállítás, 2004-től Zichy Mihálynak a Tragédiához készült illusztrációit mutatták be, később a gyűjtemény újabb szerzeményekkel bővült.

2010-ben a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és Nógrád megye közös projektje elnyerte az Európai Unió pályázatát. Az így nyert összegből újították fel a csesztvei Madách Imre Emlékmúzeumot és Alsósztregován a kastélyt. A felújított, de még üres kastélyépületet 2013. januárban adták át, az állandó Madách Imre emlékkiállítást 2014. március 26-án nyitották meg.

A kiállítás[szerkesztés]

Madách Imre dolgozószobája (rekonstrukció)
Szobarészlet a kiállításon

A kiállítást a kastélyépület földszinti termeiben alakították ki. Rögtön az elején korhű íróasztallal a költő lakó- és dolgozószobája látható, melyet oroszlánbarlangnak nevezett. Itt írta nagyobb műveit, köztük Az ember tragédiáját (az utolsó változatot 1859. február 17-től 1860. március 26-ig). A két-három további termet korabeli bútorokkal, igényes enteriőrökkel rendezték be, a falakon elhelyezett képek mellett rövid kétnyelvű (magyar és szlovák) ismertetések olvashatók. A kiállított darabok többnyire nem a Madách család eredeti berendezési tárgyai – azokból szinte semmi nem őrződött meg –, de így is érzékeltetik a 19. századi nemesi kúria életének hangulatát. A kiállítás második része Az ember tragédiája vázlatos tartalmával, főbb gondolataival ismerteti meg a látogatót. Ádám útját követve végigvezet mind a 15 színen, közben kiemelt idézeteket olvashatunk, belehallgathatunk a dráma egy-egy régi előadásának hang- vagy filmfelvételébe, megtekinthetjük színpadi díszletek makettjeit, majd a Tragédia különféle illusztrációit.

A kastélypark egy távolabbi, elhagyott részén található az író síremléke: Rigele Alajos bronzszobra a karjait ég felé nyújtó Ádámot ábrázolja. Madách Imre hamvait eredetileg a falu temetőjében helyezték el, onnan 1936-ban emelték ki és helyezték a parkban kialakított sírboltba.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Madách Imrét nem emelték ki alsósztregovai sírjából (2018-03-29, hozzáférés: 2019-08-21)
  2. A Madách-kastély reneszánsza (Ujszo.com, 2013-03-01. Hozzáférés: 2019-10-08)
  3. Evangélikus templom (Muemlekem.hu, hozzáférés: 2019-10-09)
  4. Alsósztregova – Madách kastély I. (Bagyinszki.eu, hozzáférés: 2019-08-19)
  5. Madách Imre szülőhelyén és alsósztregovai emléktáblájánál (Csáky Károly, i. m.)

Források[szerkesztés]