Madách-kastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Madách-kastély
A kastély épülete a két barokk toronnyal
A kastély épülete a két barokk toronnyal
TelepülésAlsósztregova
Építési adatok
Építés éve16. század körül
Rekonstrukciók évei1717 után, 1758 után, 1984, 1996, 2012
Építési stíluskorábban barokk
ma klasszicista
Hasznosítása
Felhasználási terület
TulajdonosSzlovák Állam vagy Alsósztregova önkormányzata
Egyéb jellemzők
NevezetességeiMadách Imre-emlékkiállítás
Elhelyezkedése
Madách-kastély (Szlovákia)
Madách-kastély
Madách-kastély
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 48° 14′ 58″, k. h. 19° 29′ 27″Koordináták: é. sz. 48° 14′ 58″, k. h. 19° 29′ 27″
Térkép
Madách-kastély weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Madách-kastély témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A kastély épülete. Balra hátul: bejárat a kiállításra

A Madách-kastély a Madách család egykori kastélya, Madách Imre szülőháza és lakhelye a szlovákiai Alsósztregován. Ma irodalmi emlékhely, állandó kiállítás.

Története[szerkesztés]

A falu evangélikus temploma mellett, alacsony dombon álló, „eredetileg barokk, később klasszicistává átalakított épület”.[1] Más forrás szerint „reneszánsz alapokon álló, barokk kúria”.[2]

Sztregova a 15. századtól kezdve a Madách család birtoka volt. Eredeti kastélyuk 1717-ben leégett, és felújítása után, 1758-ben ismét leégett. A napjainkban látható kastélyról úgy tartják, hogy a 18. század végén az író nagyapja, Madách Sándor kezdte építeni.[3] Csáky Károly szerint azonban Madách Sándor ezt az úgynevezett „új kastély”-t egy birtokrésszel együtt szerezte vissza a családnak és elkezdte rendbehozatni, a fia pedig, idősebb Madách Imre (a költő apja) befejezte, és környékét parkosította. (1883-ban még a „régi kastély” is állt – ma már nincs meg –, rajzát Kimnach László festménye alapján a Vasárnapi Ujság közölte).[4] Az író ebben az „új kastély”-ban töltötte gyermek- és ifjúkorát 1844-ig, 1854-től itt volt lakhelye, és itt hunyt el 1864-ben.

Halála centenáriumának évében, 1964-ben az épületben irodalmi múzeumot rendeztek be, amely Madách és a régió több más nevezetes irodalmárának állított emléket. Később a kiállítást Madách-múzeummá alakították át, bár az írótól alig maradt eredeti relikvia. A kastélyt 1984-től kezdve restaurálták, és 1996-ban nyitották meg újra az irodalmi kiállítást.

A 21. században[szerkesztés]

A kiállítás egyik terme

2003-tól a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának része lett. Akkor Kass János Tragédia-illusztrációiból nyílt kiállítás, 2004-től Zichy Mihálynak a Tragédiához készült illusztrációit mutatták be, később a gyűjtemény újabb szerzeményekkel bővült.

2010-ben a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és Nógrád megye közös projektje elnyerte az Európai Unió pályázatát. Az összegből újították fel a csesztvei Madách Imre Emlékmúzeumot és Alsósztregován a kastélyt. A felújított, de még üres kastélyépületet 2013. januárban adták át, az állandó Madách Imre emlékkiállítást 2014. március 26-án nyitották meg.

A kiállítás[szerkesztés]

Madách Imre dolgozószobája (rekonstrukció)
Szobarészlet a kiállításon

A kiállítást a kastélyépület földszinti termeiben alakították ki. Rögtön az elején korhű íróasztallal a költő lakó- és dolgozószobája látható, melyet oroszlánbarlangnak nevezett. Itt írta nagyobb műveit, köztük Az ember tragédiáját (az utolsó változatot 1859. február 17-től 1860. március 26-ig). A két-három további termet korabeli bútorokkal, igényes enteriőrökkel rendezték be, a falakon elhelyezett képek mellett rövid kétnyelvű (magyar és szlovák) ismertetések olvashatók. A kiállított darabok többnyire nem a Madách család eredeti berendezési tárgyai – azokból szinte semmi nem őrződött meg –, de így is érzékeltetik a 19. századi nemesi kúria életének hangulatát. A kiállítás második része Az ember tragédiája vázlatos tartalmával, főbb gondolataival ismerteti meg a látogatót. Ádám útját követve végigvezet mind a 15 színen, közben kiemelt idézeteket olvashatunk, belehallgathatunk a dráma egy-egy régi előadásának hang- vagy filmfelvételébe, megtekinthetjük színpadi díszletek makettjeit, majd a Tragédia különféle illusztrációit.

A kastélypark 2020-ban felújításra került. Új sétálóutakkal, padokkal, játszótérrel, rózsalugassal bővült, a park élővilágát pedig egy játékos, interaktív tanösvényen ismerhetjük meg. Egy távolabbi részén található az író (szintén felújított) síremléke: Rigele Alajos bronzszobra a karjait ég felé nyújtó Ádámot ábrázolja. Madách Imre hamvait eredetileg a falu temetőjében helyezték el, onnan 1936-ban kiemelték, és a parkban kialakított sírboltba helyezték.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Madách-kastély reneszánsza Archiválva 2019. október 11-i dátummal a Wayback Machine-ben (Ujszo.com, 2013. 03. 01. Hozzáférés: 2019. 10. 08.)
  2. Evangélikus templom (Muemlekem.hu, hozzáférés: 2019. 10. 09.)
  3. Alsósztregova – Madách kastély I. (Bagyinszki.eu, hozzáférés: 2019. 08. 19.)
  4. Madách Imre szülőhelyén és alsósztregovai emléktáblájánál (Csáky Károly, i. m.)

Források[szerkesztés]