Macujamai várkastély (Ijo)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Macujamai várkastély
松山城
Ország Japán
Mai településMacujama

Épült1603
ÉpítőKato Josiaki
Elhelyezkedése
Macujamai várkastély (Japán)
Macujamai várkastély
Macujamai várkastély
Pozíció Japán térképén
é. sz. 33° 50′ 44″, k. h. 132° 45′ 57″Koordináták: é. sz. 33° 50′ 44″, k. h. 132° 45′ 57″
Macujamai várkastély weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Macujamai várkastély témájú médiaállományokat.

A macujamai várkastély (japánul 松山城, Hepburn-átírással Matsuyama-jō) 1603-ban épült a 132 méteres Kacujama-hegyen, Macujama városában, Ehime prefektúrában (a volt Ijo tartomány).

Története[szerkesztés]

1583-ban Kató Josiaki a sizugatakei csatában Tojotomi Hidejosi vazallusaként harcolt, itt végzett szolgálataiért megjutalmazták és Maszaki urává nevezték ki 60 000 Koku (japánul 石) éves bevétellel. Hidejosi halála után Kató a Tokugava-klánhoz csatlakozott és a Tojotomi-klán ellen harcolt a szekigaharai csatában, növelve bevételét 200 000 Kokura. Ennek a bevételnek köszönhetően 1602-ben elkezdte a macujamai kastély építtetését.

1627-ben Kató Josiakit áthelyezték az Aidzu klánhoz, mielőtt elkészült volna a kastély. Ezt követően Gamó Tadatomo vette át a várkastély irányítását, és befejezte a ninomaru, második védelmi vonal építését. Gamó Tadatomo 1634-ben halt meg örökösök nélkül, nem sokkal a ninomaru befejezése után. Birtokait elkobozták, és nagy részét egy Tokugava daimjónak adományozták (ezen daimjók a Tokugava család örökös vazallusai voltak a szekigaharai csata előtt). [1]

Tadatomo után Macudaira Szadajuki lett a vár új ura. 1642-ben új vártornyot épített fel. Örökösei halála után is uralták a kastélyt.

1784-ben a vártornyot villámcsapás érte és leégett.

A cujamai kastély és a himedzsi várkastély is ugyanebben az időszakban épült hirajama (japánul 平山城 lapos dombtetőn épített vár) stílusban. A kastély túlélte a Meidzsi-restaurációt, de egyes részei idővel rossz állapotba kerültek. A korai Meidzsi-korszakban sok vár a kormány irányítása alatt volt. Macujamában a kormány folytatta a kastélypark létrehozását, és a várfal egy része a prefektúra székhelyének adott otthont. [2]

Szerkezete[szerkesztés]

A várkastély három részből áll: első a Honmaru, a fő védelmi gyűrű, második a Ninomaru, a második védelmi vonal, a harmadik, Szannomaru pedig az előző kettőt körülvevő várfal. A Honmaruban található a főkastély, a Ninomaru (a helyi úr egykori lakóhelye) egy kert, a Szannomaru pedig egy nagy park.

Az északi saroktornyot (bal oldalon) és a déli saroktornyot (jobb oldalon) folyosók kötik össze egymással. Mindkettő tetején van egy kisebb tornyocska.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. James Murdoch,"A History of Japan", Vol.3(London:K.Paul,Trench, Trubner, 1926), 18 
  2. Oleg Benesch,"Japan's Castles: Citadels of Modernity in War and Peace"(United Kingdom; New York: TJ International Ltd. Padstow Cornwall: 2019) 

Források[szerkesztés]

  • Schmorleitz, Morton S. (1974). Castles in Japan. Tokyo: Charles E. Tuttle Co. ISBN 0-8048-1102-4.
  • Motoo, Hinago (1986). Japanese Castles. Tokyo: Kodansha. p. 200 pages. ISBN 0-87011-766-1.
  • Mitchelhill, Jennifer (2013). Castles of the Samurai:Power & Beauty. USA: Kodansha. ISBN 978-1568365121.

További információk[szerkesztés]

Macujama városának hivatalos honlapja

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Matsuyama Castle (Iyo) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.