Machine Gun

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jimi Hendrix
Machine Gun
Dal a 'Band of Gypsys' albumról
Megjelent1970. március 25. (US)
1970. június 12. (UK)
FelvételekFillmore East, New York
1970. január 1.
StílusRock
Hossz12:40
KiadóMCA Records
SzerzőJimi Hendrix
ProducerHeaven Research
A(z) 'Band of Gypsys' album dalai
Who Knows
(1)
Machine Gun
(2)
Changes
(3)
SablonWikidataSegítség

A "Machine Gun" című dal Jimi Hendrix 1970-es koncertjeinek állandó darabja volt. Bár sohasem vette fel stúdióban, több más koncertalbum mellett a The Jimi Hendrix Experience: Live at Berkeley (The Second Set), a Blue Wild Angel: Jimi Hendrix Live at the Isle of Wight, valamint a Band of Gypsys című albumon is megjelent. Ez utóbbit gyakran Hendrix legnagyobb teljesítményének tartják, egyesek azonban azt is kijelentették, hogy a legjobb dal, amit valaha elektromos gitárral előadtak.

Hendrix a dalt először 1969 szeptemberében adta elő Mitch Mitchell dobos és Billy Cox basszusgitáros társaságában, a Dick Cavett Showban, tiltakozásként a vietnámi háború ellen. A dal meglehetősen hosszú, koncerteken 10-20 percig is játszották. A szöveg és a gitárszóló koncertről koncertre változott, de az egyedi basszus szólam és a gépfegyver hangját utánzó dobképlet ugyanaz maradt. A dal egy könnyen felismerhető, gépfegyverhangot utánzó gitárriffel kezdődik, amit Hendrix egy Univibe pedállal állított elő. Ezután a basszusgitár és a dob is bekapcsolódik. A rövid szöveg – ami állandóan változott – egy katona szemszögéből láttatja az eseményeket.

A Band of Gypsys verziójában Hendrix mellett Buddy Miles is énekel. A "Machine Gun" kitűnő példa arra, hogy Hendrix milyen bravúrosan és céltudatosan használta az effekteket: a wah-wah pedált, az Arbiter Fuzz Facet, a Univibe- és az Octavia pedált és a visszacsatolást (feedback).

1969. augusztus 18-án, a woodstocki fesztiválon Hendrix a "Machine Gun" bevezető riffjével kezdte a "Hear My Train a-Comin'" című dalt.

A Guitar World magazin olvasói a 100 Greatest Guitar Solos listájukon a 32. helyre sorolták a dalban szereplő gitárszólót.